Workshop

Előkészületek utazáshoz

Hova és miért utazzunk, s hova ne (felkészületlenül)? Ingyen múzeumok kedvezmények, városnézés tippek

Az első hüvelykujj emeléstől a profi ride&jump-ig. Stoppoltál már? Szeretnél stoppolni? Félsz stoppolni? Idegesítenek a stopposok? Vagy csak nem érted, hogy működik ez az egész?

Ez az a workshop, ahol nem blogíró, könyvkiadó, facebook-postoló, pénzért okoskodó megélhetési utazók osztják az észt, mi azért leszünk ott, hogy amit valaha is tanultunk úton-útfélen, megosszuk Veletek.

Ha érdekelnek tippek és trükkök vagy akár az arany középút egy utazás megszervezésére, legyen akármilyen hosszú is, ha tudni szeretnéd, hogy lehet a legjobb dolgokat megtalálni egy országban, akkor ezen a workshopon a helyed!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Workshop előadók

Matuszka Beáta

Mivel egyetem alatt kezdtem el gyakrabban utazni, ezért minden lehetőséget megragadtam, hogy minél többet lássak minél kevesebből. Ez a jelenlegi utazások alatt is az egyik vezérelv maradt, ami mellett igyekszem egyensúlyozni a spontánságot és a szervezettséget, hiszen mindkettő tartogat pozitívat az útjaink során. Személy szerint fontosnak tartom, hogy tudjam a keretet, mind programban, mind pénzügyileg, viszont nem szabad, hogy visszafogjanak és valami fantasztikusat hagyjunk ki a túlzott szervezettség miatt.

Jelenleg egy nagyobb utazás előkészületeit szervezem, az útiterv például egy esős évszak mátrix alapján készül, de jelenleg az út többi részén szabadságot adtunk magunknak.

Sztori: Ha a két témát, az előkészületeket és az olcsó programok, mint például kedvezmények és ingyenes városnézést akarjuk ötvözni, akkor az első ország, ami eszünkbe jut, az Izland – főképp télen, mint ahogy mi próbáltuk megismerni. Nem tudsz egy izlandi utat megtervezni, a dolgok csak megtörténnek veled, viszont mindenképp próbálod úgy kihozni a dolgokat, hogy ne menjen egy egyhetes túrára többhavi fizetésed. Vannak országok, ahol egyszerűbben sodor magával az élet, viszont van, ahol fel kell készülnünk számtalan dologra: utazás előtti előkészületek, az adott helyen hova mehetünk, mit csinálhatunk, mire érdemes figyelni és kell-e elővigyázatosnak lennünk.

Mayer Márton

Marci vagyok és az egyik első gyermekkori emlékem, hogy szeretek kirándulni. Ahogy aztán az ember nő, mindig szeretne többet, jobbat.  Így volt ez velem is és én a ‘nomád autóstoppolás’ műfajában teljesedtem ki, ami a túrázás és a stoppolás egy költséghatékony kombinációja.

Az elmúlt években ebben a stílusban jártam be Eurázsia jelentős részét Szingapúr és Gibraltár között. Kedvenc területem a posztszovjet köztársaságok régiója és mindenek előtt Oroszország, a maga sok tízezer bestoppolható kilométerével, megannyi tájával, kultúrájával.

Kovács Virág

Kovács Virág

A kerékpártúrázást az Alföldön kezdtem. És igazából a szakmám is ez, mivel kerékpáros közlekedés tervezőként és a városi kerékpározás népszerűsítőjeként dolgozom. Ha bárhová utaztam a világban, mindig szereztem egy biciklit, mert az a legjobb módja egy város megismerésének.

Konferencia vagy világutazás jelleggel a következő városokban bicikliztem, többnyire szakmai szemmel: Barcelona, Amsterdam, Lisbon, Paris, Genova, Modena, Buenos Aires, Bogota, Santiago de Chile, Madrid, Salzburg, Karlsruhe, Mannheim, Dortmund, Münster, London, Roma, Montevideo.

A magyar bringatúráim után osztrák, szlovén 4-5 napos túrák következtek, végig tekertem a Dunamentét, és a terepbringázáshoz is kedvet kaptam.  Idén nyáron Bringás Vándortábor túravezetőként is kipróbáltam magam.

Bringa túrás inspirátoraim Enikő és Mókus (https://www.magunkutjan.hu/hu/) velük kb. egyidőben keltem útra 2015-ben, és Matkovics Lea, akit a 2016-os fesztiválon ismertem meg. Azóta számos bringás utazóval találkoztam személyesen, akik a Dunamentén kerékpározván Hong Kong – Lisabon, London  – Isztanbul, vagy Új.Zéland – Franciaország viszonylaton éppen nálam szálltak meg Budapesten.  Apránként összeszedtem minden tudnivalót és cuccot, hogy elmerjek indulni egyedül egy 3 hetes bringás kalandra.

Multimodális vagyok, azaz a tömegközlekedés, gyalogtúra, kerékpár, ride-sharing – és ezek optimális kombinációját használom. De a bringa adja a legtöbb rugalmasságot nekem, néha persze nem könnyű a bringával együtt utazni.

Témaim: szükséges minimál felszerelés, útvonaltervezés és navigáció, utazás tervezés

warmshowers.org szállásadás és szálláskeresés

Profil: https://twitter.com/nomad_flora