Keil Rita

Hátizsákkal Vietnámtól Mexikóig

Közel egy évtizede az iskolai bizonyítványomra a Rita nevet írták, de voltam azóta “Az európai”, “Gringa” (külföldi spanyolul), “A Magyar”, “A stoppos lány” ….

2012-ben céltalanul, de reményekkel teli Írországba indultam, majd egy év elteltével ragadt rám annyi angoltudás és önbizalom hogy tovább lépjek. Magába szippantott a Világ, egyik költözés a másik után, míg azon nem kaptam magam, hogy egy szál hátizsákom a leghűbb társam, utazóvá lettem.

Először Európában kalandoztam, s esténként ábrándozva lapozgattam a Vietnám útikönyvet. 

Motorral tízenpárezer kilométert túráztam az Alpokban és környező országaiban, nomádkodtam az Azori-szigeteken, stoppoltam a Balkánon (is), önkénteskedtem Mallorcán…. Majd eljött a nagy nap amikor lefoglaltam a jegyet Ázsiába.

Közel 3 hónapot töltöttem Keleten. Nem, nem nyertem a lottón. Önkéntes munkával és kanapészörfözve csökkentettem a kiadásaim. Például vietnámi nyelviskolában és thaiföldi vendégházban is segítettem szállásért cserébe.

A hazaúton már megfogalmazódott  a következő úticél: Dél-Amerika.

Kb. 60 ezer forinttal a zsebemben érkeztem Chilébe. Kirándultam Argentínában, Peruban és Bolíviában is.

Megtapasztaltam életemben először milyen a földrengés, keltem át sivatagon, s túráztam 4 ezer méter felett, ahol már az úgynevezett hegyi betegség (oxigénhiányos állapot) tüneteit csak a koka tea csillapította.

Késöbb a Karibi-partvidéken “hátizsákoztam”, ahol legyőztem a víztől való félelmem, teknősök és ráják között úszkálhattam miközben Jack Sparrow is feltűnt a parton. 😉

Az Út tanított meg arra, hogy ne felejtsem el becsülni a számunkra megszokott mindennapos luxust, például hogy ivóvíz folyik a csapból, hogy higgyek, mert mindig van megoldás, még ha elsőre kilátástalannak is tűnik a helyzet, hogy kellő nyitottsággal mindenkitől tanulhatunk, hogy felesleges olyan sok tárgyhoz ragaszkodnom, hisz egy hátizsáknyi holmi is elég a mindennapokhoz.

Ha kíváncsiak vagytok az Útra, találkozzunk a Járatlan Utakon, ahol az élményeken túl kaphattok tippeket, bátorítást az elinduláshoz, és a kérdéseiteket se felejtsétek otthon!

https://www.facebook.com/torottszarnyu.pillango

http://www.rtve.hu/index.php/component/k2/item/13605-keil-rita

0