Előadó: L. Kelemen Gábor (ÁlomUtazó)

A bor- és golfturizmus világa

L. Kelemen Gábor, világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokukban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, életveszély, mert ezeket a helyeket kerülöm. Sokan csak úgy ismernek, hogy én vagyok az „álomutazó”. Három magazint adok ki: a Jet Set golf- és luxuséletmód magazint, a unIQue Prémium Magazint és a Bor Hírlap bor- és gasztromagazint. Ezekben írok a külföldi kalandjaimról, s már 25 utazási témájú könyvet is publikáltam, ezek közül több jelenleg is elérhetőek a könyvesboltoknál. alomutazo.hu utazási blogomon a világ minden tájáról több mint 500 riportot olvashatsz, s rengeteg fotót láthatsz. A facebook.com/alomutazo közösségi site-omon már több tízezer embernek adtam jó ötleteket, hogy hova érdemes elutazni a világban.
Eleinte a munkám miatt utaztam sokat, mint újságíró, majd hobbimmá vált a világjárás, s manapság akkor vagyok boldog, ha egy évből három hónapot külföldön töltök – egy-, kéthetes utazásokkal. Mégis miként lehet ezt finanszírozni? Szponzorok segítségével. Ma már annyian olvassák a riportjaimat, magazinjaimat, hogy légitársaságok, szállodák, utazási irodák támogatnak, cserébe írok róluk, reklámokat adok nekik a kiadványaimban.

Az utazás mellett van még két mániám, a golfozás és a borozás. Szerencsére a golfozás, a borpincék látogatása könnyen összeköthető az utazásokkal. Így aztán megfordultam már néhány extrém golfpályán és híres borászatban… Egy franciaországi luxus síparadicsomban a Hotel Cheval Blanc „le 1947” nevű 2 Michelin-csillagos étteremben egy 150.000 eurós (!) borra figyeltem fel a borlapon… Megfordultam már több világhíresség pincéjében is: Napa Valleyben, Kaliforniában Francis Ford Coopola hollywoodi filmrendező birtokán kóstolgattam a legdrágább nedűket. Monte Carlóban a Forma-1-es futamot egy százmilliós szuperjacht fedélzetéről úgy néztem, hogy közben a világ legdrágább francia borait kortyolgattam, s a 24-karátos aranylemezekkel feltöltött Comte de Mazeray champagne-t is megkóstolhattam. Golfoztam a világ legkülöbözőbb potjain, s tudok mesélni világsztár színészekről, akik megszállott golfosok. Akit érdekel, hogy mit csinál 300 kertész a világ első számú golfpályáján, a St. Andrews-i Old Course lyukai körül naponta 8 órán át; aki kíváncsi, miért nem engedik be a nőket a tradicionális angol golfklubok mindmáig a pályáikra; hallani arról, hogy Barack Obama, volt amerikai elnök miként gyakorolta a golfot az ovális irodában a washingtoni Fehér Házban; s hogy miként lehet keresni 21 milliárd dollárt a golfozással, mint azt Tiger Woods tette; esetleg szeretné tudni, hogyan golfoznak Alaszkában és az Antarktiszon, az mindenképpen vegyen részt az élménybeszámolómon!