Előadó: Lukács Judit

Hátizsákkal Izlandon - az Izlandi-felföld
Laugavegur & Fimmvorduhals túra

Ki vagyok én?

Lukács Judit, egyfelől informatikus, másfelől az egészségügyben dolgozom egy magánpraxis ügyvezetőjeként. Az egészségügyben a mindennapok nagyon kimerítőek tudnak lenni. Szükségem van arra, hogy időnként hosszabb-rövidebb időre valami egészen mással foglalkozzak. Szeretek fotózni, megpróbálni megragadni a pillanatot, nem feltétlenül azt, ami látszik. Az utazás a szenvedélyem. Egészen fiatal korom óta a szabadidőmet – ha tehetem – a világ felfedezésével töltöm. Míg itthon dolgozok, már fejben készülök a következő útra. A világ felfedezése és sokszínűsége csodálatos és az elvonulás is fontos szempont nekem benne. Kiszakadni a hétköznapokból lehetőleg olyan helyre, ahol a természet minél érintetlenebb.

Miért éppen Izland?

Az északi régióval 5 éve kezdtem jobban megismerkedni. A skandináv államok többségében jártam. Izlandra viszont vissza-vissza térek. Elsőre beleszerettem. Éltem és dolgoztam is Izlandon 2×2 hónapot, voltam nyáron, voltam télen. Utaztam repülővel, utaztam egy Suzukival végig Európán át, majd Dániából behajózva, 3 nap két éjjel után megpillantottuk Izland partjait. Elmondhatatlan. Felgyorsult világunkban azt gondoljuk, hogy időt spórolunk, ha minél gyorsabban elérjük a célt, pedig minél lassabban haladunk, annál több lesz az élmény.

Szóval Izland: szerelem. És hogy miért?

Számomra van benne valami nagyon mély, archaikus, mintha nem is ezen a bolygón lennék. Időutazás. Azt hiszem olyan részünket érintheti meg, ami itt, Európa közepén már nem lehetséges.

Igyekszem nagyon, hogy gyakorlati útmutatást is adjak.

Csak vágjatok bele! Vágjatok bele, ha kalandra vágytok, ha találkozni szeretnétek önmagatokkal. Mert önismereti az út. Igazából egyszer az életben mindenkinek felírnám receptre (ha már az egészségügyben dolgozom).

Azt mondják, Izland a világ legdrágább országa.

Ha eljössz az előadásomra, megtudhatod, hogy lehet alacsony költségvetésből kihozni egy olyan túrát ezen a szigeten, amit a világ 10 legszebbjei közt tartanak számon.

Vulkánok, gőzölgő lávamezők, gleccserek, jeges folyók közt kanyarog az út. Hol az eső esik, hol a hó, hol süt a nap és meleg van, hol pedig a hideg szél járja át minden porcikád. Túlvilági színek és fények. 80 km. Sátorral.

Az életben a biztonság a fő témám. Izlandon alázat nélkül nem lehet mozogni. Az időjárás, a természet vad és sokszor váratlan ereje könyörtelenül szembesít ezzel mindenkit. Ez a túra erről is szól. Felkészülést mindenképp igényel, átlagos erőnléttel teljesíthető, de fontos, hogy tájékozott és felkészült legyen az ember, mielőtt elindul. Izlandon különösen igaz, hogy az időjárás az úr!

Blogom még készülőben, de időnként ránézhettek, alakul-e. 🙂

Készüljetek kérdésekkel, hogy azt kapjátok majd, amit szeretnétek!