Előadók: Bakó Zsófia, Goretity Milán, Lator Anna, Sztaniszláv András

Négy kerékre építettük a nyaralónkat

2018 elején négyen (Anna, Zsófi, Andris és Milán) kitaláltuk hogy veszünk egy kisbuszt és átalakítjuk lakóautóvá, de valójában magunk sem teljesen hittük el, hogy ez meg fog történni. Lakóautójuk a „nyugat-európai szörfös-digitális nomádok”-nak van csak, akik huszonévesen világgá mennek, mert bárhonnan és bármikor tudnak dolgozni. A mi munkáink pedig ennél több kötöttséggel járnak. Andris és Milán vállalkozók, Zsófi építész, Anna pedig projekt-menedzser. Az volt a koncepciónk, hogy úgy szeretnénk átélni a lakóautózás adta szabadságot, hogy közben ne kelljen feladnunk az egész életünket, munkánkat. Tudtuk, hogy nem tudunk full-time utazni, de azt is tudtuk, hogy imádjuk a természetet és imádnánk úton lenni minden komforttal az autóban.

Az a fölfelé kissé túlméretes zöld Fiat Ducato, amit megvettünk, és némi iróniával Luxy Duxynak neveztünk el, már előző életében is lakóautó volt, de mi úgy akartuk kialakítani, hogy ne csak praktikus és biztonságos legyen, hanem mindannyian otthonosan érezzük benne magunkat, és amikor nem tudjuk kihasználni, más is elvihesse, élvezhesse. De amellett, hogy volt egy szuper kivitelezőnk, kreatív, precíz és tapasztalt, elképzelhetetlenül sok kérdés merült fel az építés során. Mivel szigeteljük? Mekkora legyen a gázpalack? Hogy legyen benne áram? Mennyi pakolófelület kell? Hogy helyezzük el az ágyat? Honnan vegyünk hűtőt és tűzhelyet? Hogyan ne csússzanak ki a fiókok, essenek le a bögrék, egyáltalán: hogy maradjon minden a helyén? De végül mindegyiket megválaszoltuk (vagy legalábbis megszületett egy megoldás), aztán csináltunk Duxynak saját Facebook– és Instagram-oldalt is Vanlifehungary néven.

Az előadáson bemutatjuk nektek, hogy nem feltétlenül kell végletekben gondolkodni, ha lakóautózni szeretnétek. Nem kell mindent feladni, arra is van lehetőség, hogy barátokkal vágjatok bele az építésbe, és arra is, hogy pár napra/hétre próbáljátok ki és élvezzétek a természetet. Praktikus infókkal is szeretnénk szolgálni nektek az építéssel, valamint a hazai és környékbeli országokban való kempingezéssel kapcsolatban. A beszélgetésre Duxy lányunkat is elvisszük, hogy megnézhessétek és kérdezzetek róla.