Előadó: Szijártó Zsófi

Balkán – Európa eklektikus ékszerdoboza

Szijártó Zsófinak hívnak, de sokan csak Sofinak becéznek. A végzettségemet tekintve orosztanár vagyok, jelenleg külgazdasági referensként dolgozom, de emellett több területen is kipróbáltam már magam itthon és külföldön is: voltam bébiszitter, recepciós, tolmács, idegenvezető, sőt önkénteskedni is szoktam. A szívem legmélyén azonban egy utazó vagyok, a Travel, eat, experience with Sofi blog írója, aki eltökélte, hogy bejárja a Föld minden szegletét, felfedezi a világ gasztronómiai térképét s amíg él, tanul és tapasztal. Ebből a felfogásból ered a mottóm és a blogom címe is: Utazz, ízlelj, tapasztalj!

2006-ban fogalmazódott meg bennem először a gondolat, hogy előbb-utóbb világutazó leszek, és azóta igyekszem ennek függvényében alakítani az életem. Mivel édesanyám egyedül nevelt engem és az öcsémet, ezért különösebb anyagi támogatásra nem számíthattam e cél eléréséhez, amit nem is bánok, hiszen így kénytelen voltam magam rátalálni az egyéb lehetőségekre, például tanulmányi ösztöndíjakra és önkéntesprogramokra. Így töltöttem el diákként 2 és fél évet Oroszországban, önkéntesként 7 hónapot Olaszországban, 2 hónapot pedig Azerbajdzsánban. Ezek az időszakok meghatározók voltak az életemben, ahogy a többi, rövidebb utam is…

Habár 20 országgal a hátam mögött még csak az út elején tartok, de az eddigi utazásaim során is rengeteget tanultam különböző országokról, kultúrákról, az emberekről, magáról az ÉLETRŐL és természetesen a legtöbbet: magamról. Bárhol is járjak, szeretem minden egyes érzékemmel átélni az adott hely varázsát: igyekszem nem csak megtekinteni, de megérinteni, megízlelni, magamba szívni, meghallgatni, egyszóval befogadni. Próbálom minden helyben megtalálni a szépet és mindenhonnan valamilyen tanulságot magammal tovább vinni. Ma már tudom, hogy nem az anyagi javaktól és tárgyaktól szeretnék gazdag lenni, hanem élményektől és emlékektől, amelyeket csodálatos helyeken és fantasztikus, inspiráló emberekkel élek át. Meggyőződésem, hogy az utazás a legjobb tanító, az egyik leghitelesebb igazságmondó, a leghatékonyabb sztereotípiagyilkos, végső soron pedig a leghasznosabb befektetés.

Ezúttal egy, a szívemhez közel álló térségről, a sokszínű és igenis szerethető Balkánról mesélek majd Nektek. Pontosabban négy országot szeretnék bemutatni a saját élményeim és tapasztalataim tükrében, mégpedig Törökországot, Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Albániát.

Az életem sok mérföldköve kapcsolódik a Balkánhoz: gyerekként az első külföldi utam Horvátországba, az első repülős utazásom Görögországba vezetett, az első határon túli szerelem pedig Törökországba szólított. Tehát párszor már volt alkalmam a Balkánra látogatni, ám igazából 3 éve lettem a térség szerelmese. A legtöbb időt Törökországban töltöttem, ahol a párom lévén sikerült belelátnom a törökök hétköznapjaiba is. A másik három országhoz pedig a pénztárcabarát és a közeli desztinációk keresztmetszetét fürkészve jutottam el.

Apropó, ha egy olyan európai úticélt keresel, amely az ár-érték arányt tekintve a legkedvezőbb, akkor ne is kutass tovább! A Balkán országai pont ilyen kondíciókkal rendelkeznek: meseszép tájak, különleges ételek és italok, sokszínű, autentikus kultúra, vendégszerető és kedves emberek, alacsony árak, hegyek, tavak, tengerek… Mi kellhet még? Itt biztosan mindenki megtalálja a számítását! S bár nem ismerem még teljesen e térséget, de szeretném bebizonyítani, hogy a Balkán már nem “Európa puskaporos hordója”, hanem a kontinensünk eklektikus ékszerdobozkája!

Az előadás során a főbb látványosságok mellett tematikusan felépítve mesélek kulturális és gasztronómiai érdekességekről, helyi szokásokról, megdöntött vagy éppen alátámasztott sztereotípiákról s természetesen mindezt a személyes történeteimmel szeretném még élvezetesebbé és színesebbé tenni.

Tudjátok például, hogy hogy néz ki egy dzsinnek járta török hely? Érdekel, hogy a macedónok hogy fogadják a magyarokat a Gruevszki-ügy kapcsán? Szeretnétek megtudni, hogy mit tanított nekem Szarajevó? Kíváncsiak vagytok rá, hogy miben korszerűbb Tirana Budapestnél? Az előadáson – többek között – ezekre a kérdésekre is választ kaptok.

Kérlek, gyertek el és adjatok egy esélyt, hogy bebizonyítsam, miért is kell felvennetek a Balkán országait a bakancslistátokra! Köszönöm szépen a lehetőséget és szeretettel várok mindenkit!

Facebook
Instagram
Weblap

Interjúk, cikkek:
Youtube
Utazz, hogy beszéld a nyelvet
Utazz, ízlelj és tapasztalj