Előadó: Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis)

Algéria – az ország, ami kevés ember bakancslistáján szerepel

Klasszikus hátizsákos világutazóként eddig 111 országba jutottam el, van, ahová – úgy hozta az élet – többször is. Bár sok helyen jártam már, az utazási függőségem nemhogy javult, inkább romlott az évek során. Mivel az utóbbi években – az internetes információ-dömpingnek, olcsó repjegyeknek stb. köszönhetően – rengetegen turistáskodnak, én szinte kizárólag holtszezonban utazom. Inkább a monszun vagy az 50 fok, mint hordákban az orosz vagy a kínai turista.
Első kenyai utamon szerettem bele Afrikába, amire semmiféle racionális magyarázatot nem tudok adni. Én is látom, amit mindenki (szegénység, szemét, kolduló gyerekek, korrupció stb.), mégis határtalan boldogsággal tölt el a vörös föld, az emberek, a táj, és az állatok látványa. Afrika a maga 54 országával a második legnagyobb kontinens, ahol csodálatos emberekkel, lélegzetelállító tájakkal, cuki állatokkal, még élő tradíciókkal, törzsi kultúrákkal, maszkos szertartásokkal találkozhat az utazó.
Mégis kevesen merik vállalni az utazást, mert többnyire csak a rossz híreket hallják a médiában (háborúk, ebola, szegénység, bűnözés). Nem a legkönnyebben/legolcsóbban utazható kontinensek közé tartozik, a turistaösvény nagyon keskeny – ha létezik egyáltalán –, de bőven kárpótol életre szóló élményekkel… Így aztán nekem mindig Afrika az elsődleges célpont – csak van, hogy végül máshol kötök ki.
Algéria, bár az afrikai kontinens legnagyobb országa, kevés ember bakancslistáján szerepel, pedig Magyarországról pár óra repüléssel elérhető. Én, egy gyerekkoromban olvasott krimi hatására, már korán eldöntöttem, hogy egyszer meg kell néznem az oázisokat és a sókaravánok útjait a Szaharában. Ugyan az ország 80%-a sivatag, az idelátogató bőven talál ezen kívül is izgalmas látnivalókat. A fennmaradt gazdag történelmi örökség nem meglepő a föníciai hajók, őshonos berber királyságok, római hadsereg csizmáinak hangja után. A tengerparti városok építészete is lenyűgöző, az oszmán palotákkal vagy a francia gyarmatosítók hófehér házaival. A sivatagban sokezer éves sziklarajzok, tevék és oázisok várják a utazót. De a gyönyörű táj és a kulturális kincsek mellett a finom kaja és legfőképp a szuperbarátságos és vendégszerető emberek teszik csodálatossá ezt az országot.

Kalandjaimról több, mint 10 éve írom az utazós blogot: https://maganyosbolyongo.blog.hu/