Vándorboy

Irán járatlan útjain - nomádoktól a sivatagig

Csonka Gábor vagyok, habár Vándorboy-ként többen ismernek: egy világjáró, aki 14 évig folyamatosan stoppal utazott, s a világ 154 országába eljutott egyszerű globál-nomád hátizsákosként ultra low budget módon. Hazaérve előadásokat tartottam hátizsákos utazásaimról, hogy minél több ember láthassa, nem feltétlen kell sok pénz az utazáshoz. A http://vandorboy.com weblapomon osztom meg élményeimet.

A Buddhista Főiskolán pellengéreztem világlátásomat, miközben a tanévek közötti szünetekben a világjárásomat tökéletesítettem. Korábban független rádióknál évekig műsort vezettem, több utazási magazinnak és online portálnak cikkeket írtam, majd külföldön dolgoztam és utaztam éveket.

Aktív tagja és formálója voltam különböző hospex szervezeteknek, prókátora a sharing economy életfelfogásnak, illetve a fenntartható nemnövekedés elvének. Dolgoztam és önkénteskedtem már a világ 4 sarkában. Ma is utazom, szervezek, tanítok, mindezeket proaktív módon, hogy a világunkat – a világot élhetőbbé, jobbá tegyem. S mindezt magamon kezdtem.

Spirituális keresgélésem csúcsai a hosszabb vipassana-meditációs elvonulásaim voltak a világ 5 különböző helyén, melyek tapasztalatát máig örömmel osztom meg az érdeklődőkkel.

A gondolkodásmód, amit képviselek, a korlátaink, sztereotípiáink, berögződéseink, határaink átlépésére buzdít. S nem a külső határokra, hanem a belsőkre, mert az az igazi előrelépés. Életem példa arra, hogy utazni sem lehetetlen kevés pénzből, csak saját határainkat kell meghaladni, s akkor bármi sikerülhet. Ebben csakis önmagunk korlátja lehetünk.

Én 154 országban jártam, 14 évig folyamatosan autóstoppal jártam be planétánkat, hogy megismerjem a világot és önmagamat. Végül önmagamhoz jutva, látám, hogy ez jó.

Amikor itthon vagyok, a Járatlan utakon fesztivált szervezem, s pár éve csoportos utakat is vezetek 4 kontinens 31 országába. A felhalmozódott tapasztalataimat utazási irodáknál is kamatoztatom túravezetőként: olyan helyekre viszek utasokat, ahova más cégek nem, illetve olyan speciális expedíciókat, utakat tervezek és vezetek, amelyek kevésbé ismertek, ahová ritkán, vagy soha nem jutnak el emberek… – mondhatni, járatlan utakra…

A fesztivál ötlete is így jött, szerettem volna találkozni hasonszőrű utazó ismerőseimmel, hát megteremtettem hozzá az agorát, ami ma a Fáklya Klub.

 A célom ezzel a fesztivállal, hogy mindenkit bátorítsak a világ (és a saját világának) felfedezésére, bizonyítva, hogy semmi nem lehetetlen! Teret adok itt olyan utazóknak, akik neki mertek vágni az utazásnak, mert a belső motivációjuk, kíváncsiságuk, világ-megismerési vágyuk, érdeklődésük erősebb volt a környezet által sugallt ellenerőknél. „A kétely több álmot öl meg, mint a kudarc.” Ez a fesztivál tehát segítő erő akar lenni. A felfedező benned van, mi csak inspirációt adunk, példát mutatunk.

Előadásaimban a világ diverzitásába engedek bepillantást, bízom abban, hogy előítéleteinket leépíthetjük, s ebből a kulturális sokszínűségből, amit Földünkön láthatunk, épülni, tanulni tudunk. Ehhez pedig nem kell semmi más, csak nyitottság és kíváncsiság, amivel mindenki rendelkezhet. A többi jön magától. Ezáltal egy újabb világba kerülünk, ahol teljesebbek és boldogabbak lehetünk.

Korábban Afganisztán, Csád, Niger-Burkina Fasso, Omán-Kuwait, Szomáliföld, témákról vetítettem a fesztiválon, most valami könnyebb helyre kalauzollak el titeket.

Irán járatlan útjain

Irán az egyik kedvenc országom, ahol, ha az utcán leszólítanak egy teára vagy ebédre invitálva, országunkról nem a kerítés jut eszükbe először, hanem „Bela Tar”, Ildikó Enyedi, vagy az 56-os forradalom. S amikor Kurdisztánban kanapészörfös vendéglátom megtudta honnan jövök, kibányászott egy Bartók-kazettát. Ez az az ország amely nem csak perzsákból áll, hanem rengeteg nép közös élettere.

Én Irán perifériáiba kalauzollak el titeket, oda ahova a turisták 98%-a nem jut el, mert nem tudják, hogy a Kashan-Esfahan-Yazd-Shiraz arany háromszögön túl is vannak különleges helyek. Loresztán, Huzesztán, Beludzsisztán, Horászán, Kurdisztán, Kelet-Azerbajdzsán és hasonló egzotikus kifejezésekkel ismerkedünk  meg.

Mesélek arról, hogy Nyugaton, az azeri területeken vannak kappadókiás tájak, keresztény templomok, hogy Esfahan alatt élnek még nomádok, s hogy milyen volt velük találkozni, hogy gondolkodnak. Megtudjátok, hogy a Yazd feletti sivatagi területek is mennyi történelmi emléket tartogatnak és ott milyen kalandok találtak rám. Azt is látni fogjátok, hogy Pakisztánból jövet milyen őrizetben lehet csak utazni, hogyan csempészik az embereket, illetve a drogokat Afganisztánból. Használnak-e heroint? Továbbá beszélhetek letartóztatásaimról, stoppolásaimról, no meg úgy összességében a régióról.

Mottóm: Alternatív világjárás, Alternatív világlátás

Weboldal: http://vandorboy.com