Zsana és Ábel

Ízek a világ körül

Belegondoltál már, hogy vajon milyen lenne a Balaton-part sajtos-tejfölös lángos nélkül? Vagy egy adventi vásár kürtős kalács nélkül? Egy falusi családi ebéd egy nagy fazék húsleves/főtt hús nélkül vagy egy vízparti nyári este szalonnasütés nélkül? Az ételek egy-egy nemzet kultúrájának elválaszthatatlan részei – és nem is érthetjük meg őket, ha nem kóstoljuk meg a hagyományos főztjeiket.

Ízek és kultúrák találkozása

Bár bizonyos ételek elsőre undorítónak vagy bizarrnak tűnhetnek, az adott országban közkedveltek és teljesen elfogadottak. Ilyen pl. a francia „escargot” (=csiga), a szicíliai „milza” (=marhalép), a török „kokorec” (=báránybelsőség) vagy a kínai száznapos tojás… még nem is említve a délkelet-ázsiai rovarevés szokását. Ugyanakkor hazánknak is megvannak azok az ételei, amiket nehéz lenne bármely turistának eladni. Belegondoltál már, hogy mi is valójában a pacal, vagy miből készül egy jó (véres)hurka? Netán egy kakashere-pörkölt? Na ugye…

Tarts velünk az előadásunkon, ha szeretnéd megtudni, hogy:

  • Hogyan válassz éttermet utazáskor?
  • Mit (t)egyél, hogy elkerüld a hasmenést/gyomorfájást?
  • Mi az egyes ázsiai népek „húslevese” – és ezek miben különböznek?
  • Mik a legjobb kaják a Föld körül (amiket mi ettünk?)
  • Hányféleképpen lehet kávét készíteni és inni?
  • Hol és hogyan szerezzünk be itthon egzotikus alapanyagokat?
  • Melyek itthon a kedvenc éttermeink, ahol visszaköszönnek az utazás ízei?
  • Milyen ételeket készíthetsz el olcsón és egyszerűen, ha hosszabb időt utazol a „drága” fejlett országokban?

Blogunk: https://kultitasting.blogspot.com/

Facebook: https://www.facebook.com/kultitasting/

Bemutatkozó videó