Zsana és Ábel

Ízek a világ körül

Belegondoltál már, hogy vajon milyen lenne a Balaton-part sajtos-tejfölös lángos nélkül? Vagy egy adventi vásár kürtős kalács nélkül? Egy falusi családi ebéd egy nagy fazék húsleves/főtt hús nélkül vagy egy vízparti nyári este szalonnasütés nélkül? Az ételek egy-egy nemzet kultúrájának elválaszthatatlan részei – és nem is érthetjük meg őket, ha nem kóstoljuk meg a hagyományos főztjeiket.

Ízek és kultúrák találkozása

Bár bizonyos ételek elsőre undorítónak vagy bizarrnak tűnhetnek, az adott országban közkedveltek és teljesen elfogadottak. Ilyen pl. a francia „escargot” (=csiga), a szicíliai „milza” (=marhalép), a török „kokorec” (=báránybelsőség) vagy a kínai száznapos tojás… még nem is említve a délkelet-ázsiai rovarevés szokását. Ugyanakkor hazánknak is megvannak azok az ételei, amiket nehéz lenne bármely turistának eladni. Belegondoltál már, hogy mi is valójában a pacal, vagy miből készül egy jó (véres)hurka? Netán egy kakashere-pörkölt? Na ugye…

 

Zsana és Ábel a vagyunk, nyolc éve ismerjük egymást és szeptember óta vagyunk házasok. Két szenvedélyünk van: az evés és az utazás. Első együtt töltött éveinkben együtt jártuk be Európát, majd hagytuk el a kontinenst egy izraeli, guatemalai majd borneói csatangolásra. Végül aztán 2016-ban, harmincas éveink elején (kissé kiégve a multik világában) útnak indultunk, hogy hat hónap alatt hátizsákkal körbeutazzuk a nagyvilágot… és persze megkóstoljunk mindent, amit lehet.

A világkörüli út gondolata már régóta motoszkált a fejünkben, így mindkettőnk nagy álmát valósítottuk meg. A 189 napos utazás alatt eljutottunk a világ távoli szegletébe, Ausztráliába és Új-Zélandra is, amiről évi huszonegynéhány szabadnap mellett álmodni se mertünk. Rengeteg élményben volt részünk: Airbnb-ztünk arab családoknál Ománban, aludtunk sátorban a sivatagban, szörföztünk és workaway-eztünk Ausztráliában, főzni tanultunk Nepálban és Vietnámban…és nehéz is lenne felsorolni mi mindennel lettünk gazdagabbak.

Fald fel a nagyvilágot!

Az együtt töltött évek alatt összesen harminc országban jártunk közösen, négy kontinensen és ugyanennyi nemzet konyhájába e(jt)hettünk betekintést. Mivel az utazás mellett a főzés a legnagyobb hobbink, igyekeztünk itthon reprodukálni a legfinomabb ételeket, amikkel találkoztunk. Szenvedtünk az eszközök és alapanyagok beszerzésével, a receptek megtalálásával – de ma már szinte minden nap iszunk vietnami „ca phé”-t, rutinból főzünk maláj „laksa”-t vagy „satay”-t és sikerült a világ legfinomabb pad thai receptjét is megtanulnunk.

 

Tarts velünk az előadásunkon, ha szeretnéd megtudni, hogy:

  • Hogyan válassz éttermet utazáskor?
  • Mit (t)egyél, hogy elkerüld a hasmenést/gyomorfájást?
  • Mi az egyes ázsiai népek „húslevese” – és ezek miben különböznek?
  • Mik a legjobb kaják a Föld körül (amiket mi ettünk?)
  • Hányféleképpen lehet kávét készíteni és inni?
  • Hol és hogyan szerezzünk be itthon egzotikus alapanyagokat?
  • Melyek itthon a kedvenc éttermeink, ahol visszaköszönnek az utazás ízei?
  • Milyen ételeket készíthetsz el olcsón és egyszerűen, ha hosszabb időt utazol a „drága” fejlett országokban?

Blogunk: https://kultitasting.blogspot.com/

Facebook: https://www.facebook.com/kultitasting/

Bemutatkozó videó