Mátai András (utazgatok.hu): Kolumbia, az egyetlen veszély, hogy nem tudsz tőle elszakadni

Magamról

Mátai András: utazó, blogger, dokumentumfilm készítő, egy született kíváncsiskodó. Latin-Amerika mániás.  

Arra a kérdésre, hogy ki vagyok én, inkább azzal felelek, hogy ki lettem én. Mert ami ma vagyok, azt  alapvetően 3 dolog határozta meg. És érdekes módon mindhárom gyermekkorból  ered:

Az első a kíváncsiság: az ismeretlen dolgok felfedezésének vágya. Már kiskoromtól fogva távoli  tájakról álmodoztam, hogy egyszer majd én oda eljutok. Az első számítógépünk háttérképe is egy  ilyen kép volt: az amerikai Monument Valley. Tudjátok az, ami előtt a Marlboro reklámokban  lovagolnak a cowboy-ok. Az a táj engem elvarázsolt, és sokszor azon kaptam magam, hogy percek óta  azt bámulom. Kb. 15 évet kellett rá várnom, de végül sikerült, eljutottam a Monument Valleybe és mellette sok  más csodálatos tájra.
De új dolgok felfedezéséhez nem kell feltétlenül messzire utazni. Szeretem az otthonomat is megismerni. A mai napig  próbálok A és B pont között minden utat végigjárni, még akkor is, ha ez a munkahelyem és az  otthonom között van. Így próbálok akár a hétköznapokban is felfedezni valami újat. 


A második a kalandvágy. Engem már gyermekkorban is az érdekelt, amitől más félt. Például  földrengés, vulkánkitörés. Vagy, hogy elrabolnak az UFO-k. Emlékszem gyerekkoromban ezekről  olvasgatva anyukámnak panaszkodtam, hogy mi miért ilyen unalmas helyen lakunk, ahol semmi  izgalmas nem történik. Persze felnőtt fejjel ennek már örülök, de erre visszagondolva már értem,  hogy honnan ez a nagy kalandvágy. 

 

És végül az utazás szeretete, amit szüleimnek köszönhetek. Ők mindketten tanárok, így a nyarakat  ritkán töltöttük otthon. Vándortábor, állótábor, bringatúra, családi nyaralás. Mindegy mi volt, lényeg  hogy menjünk valahova.  

Ha ezeket végiggondolom, már nem is csoda, hogy pont az utazás lett a szenvedélyem. Míg  gyermekkorban csak álmodoztam és szüleimmel utazgattunk, felnőve az első adandó alkalommal  egyedül vágtam neki a nagyvilágnak. Ez több, mint 15 éve történt, de az utazgatások azóta is  tartanak. Ami időközben változott, az a hogyanok és a miértek. De ez már hosszabb történet lenne.  

Amit még fontos rólam tudni, az a közlési vágy, hogy egy történetet másnak is átadjak. Ezért írjuk  immár több, mint 12 éve testvéremmel az utazgatok.hu blogot. A blog mellett az utóbbi években  megjelent a dokumentumfilm gyártás is az életembe. Utazó dokumentumfilmekből már ötöt  készítettünk. A legújabb szenvedély pedig a podcast, amiben más utazókkal beszélgetek, mert  hiszem, hogy vannak olyan történetek, amiket el kell mesélni a lehető legnagyobb közönség előtt.  

Előadásról 

Jó pár évvel ezelőtt felmondtam fix állásomat, elköszöntem az itthoniaktól és egy hátizsákkal elindultam, hogy egy évig Kolumbia fővárosában, Bogotában éljek.  Az egy év alatt elkezdtem egyre jobban megismerni az országot, a kultúráját és azokat a fantasztikus embereket, akik egyébként nem csak, hogy a világ legboldogabb embereinek vallják magukat, de tényleg azok is. Egy év után aztán megtörtént az, ami Kolumbiában a legnagyobb veszély. Teljesen elvarázsolt, magával ragadott és már nem engedett. Akkor nem is tudtam tőle elszakadni és maradnom kellett. Így lett az egy évből két és fél év és egy életre szóló kötődés. Kolumbia a mai napig a szívemben él és marad is örökké, mint hazám után örökös második otthonom.

De mit is láttam, mit tapasztaltam? Mibe szerettem bele ennyire? Mitől is ilyen fantasztikus ez az ország? Mitől ennyire boldogok ott az emberek? Milyen hatással van rám a mai napig az ott eltöltött idő? Hogyan változott meg életfelfogásom és gondolkodásmódom, ami azóta is kihat életemre?  Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kapsz választ, ha eljössz és meghallgatod Kolumbiáról szóló előadásomat.

Blog

Facebook

Instagram 

Dokumentumfilmek

Indonézia 4 arca

Szolgalelkű Óriások

Az Utazási Podcast 

Web

Podcast facebook csoport

Instagram

0