Miért NE utazzunk?

Avagy a félresikerült történetek a világ különböző pontjairól

Előadó: Suhajda Annamária (Suhanna)

Aki azt hiszi, hogy az utazás csak móka és kacagás egész nap, minden nap, az vagy hurráoptimista, vagy még sosem utazott hosszabb időn keresztül.

Ez az előadás hozzám hasonló, realista utazóknak vagy utazni vágyóknak való, akik szívesen mosolyognak az abszurd sztorikon.

Ausztráliában egy házaspárnál találtam önkéntes munkát, akiknek nagy kertjük volt. A pókoktól nem, de a kígyóktól annál jobban félek. Ezért még mailben megtörtént a koordináció: megtudakoltam, van-e kilométeres körzetben lábatlan csúszómászó, illetve mérges pók? A megnyugtató válasz megérkezett: ember lakta helyre nem nagyon teszik be a lábukat – főleg a kígyók… Persze, néha előfordul, de az akkora sztori, hogy az ausztrál hírekben is megjelenik. Sose fogjátok kitalálni, ki talált aznap délután egy cirka 2-3 méteres szőnyegmintás pitont, aka carpet snake-et a sufni tetején, és kinek ajánlottak fel egy szelet csokit kárpótlásul, mert gyanúsan sápadt lett? Ha egy kígyó nem mérges, az nem kígyó. És nem, a kígyó nem távolítható el, mert ott szokott napozni. Na, ássál tovább, magyar. A koszt és kvártély erre a napra is legalább négy óra munka.

Aztán olyan is volt, hogy Alaszkából Tokióba lett volna a menet, és minden nap 200 ezer volt a repülőjegy, kivéve egy dátumot, amikor potom ötvenezerért oda lehetet jutni. Mire a host eldöntötte, hogy jó-e neki az a nap a távozásra, a jegy ára megnégyszereződött. Vagy egy évre előre. Némi őrültködés és körbe-körbe szaladgálás után végül sikerült egy hétre Hawaii-ra emigrálni, ahonnan egy huszas volt a jegy Osakába, Japánba. A két hetes tervezett Japán útból öt napos marad. És jött hozzá egy hét Waikiki. 

További történetek várhatóak még Bangkokból, ahol egy lányról kiderült, hogy fiú – de nem úgy, ahogy az ember várná. Alaszkából, ahol a kulturális különbségek nagyobbat ütöttek, mint a medve, ami a környéken mászkált. A bedagadt lábról, ami megvétózta a gésa-spottingot Japánban, de cserébe megmutatta a világ legmenőbb kórházát Thaiföldön. Gili Airről, ahol a zuhányzás egy teljesen más érzés, főleg egy kiadós hajóút után, alpakákról és még sok másról.

Tartsatok a Járatlan Utazáson velem, ha váratlan utazós helyzeteket hallanátok első szájból.