Mihályfi Márta

Indiánok a hagyományok és a modernitás küszöbén
Mexico antropológus szemével

Mihályfi Márta Néprajzkutató, kulturális antropológus, tanár, szüléskísérő dúla vagyok. Néprajzkutató és tanár diplomával az elmúlt 22 évben sokfelé kultúrában, országban éltem, tapasztaltam és kutattam. Utazásaimban a társadalmilag, kulturálisan, vallásilag és bármilyen módon perifériára szorult ember érdekelt. Spanyolországban a barcelonai meleg mozgalomban, anarchista és házfoglaló csoportokkal tevékenykedtem, Izraelben és Palesztinában a közös megbékélésért, míg Olaszországban különböző önfenntartó csoportban a környezetvédelemért dolgoztunk.

Az utóbbi 11 évben a szülés, a születés, az áldott állapot, a szertartások, a hagyományos értékrend és a hagyományos gyógyítás kérdése foglalkoztat.

Több évet éltem Mexikóban, ahol a hagyományos gyógyításról, a mexikói bábaságról, a szülés és születés aktuális lehetőségeiről végezhettem néprajzi-antropológiai terepmunkát és kutatást. Mexikói indián bábákkal, gyógyító asszonyokkal tevékenykedtem, otthonszüléseket kísértem, születésházakban dolgoztam, szertartások és gyógyító eljárások részese és szervezője lehettem. Ezek a személyes tapasztalások adják alapjait az előadásaimnak, a tanításoknak és a gyógyító munkámnak.

2016-ban Glastonburyben találkoztam az Istennő mozgalommal, az Istennő élő jelenlétével. A mozgalom tagjait, munkáját megismerve, a szentélyeket, a forrásokat, a szent hegyeket és labirintusokat bejárva meghatározó tapasztalásokban volt részem, melyek átformálták életemet és munkámat

Jelenleg előadásokban, elvonulásokban osztom meg tapasztalataimat és dúlaként szülésfelkészítéssel, szüléskíséréssel, szülés körüli szertartásokkal és lelki gyógyítással támogatom a hozzám érkezőket. A nagyanyák és nagyapák útjának tisztelegve élek

Szeretek utazni, vándorlényem sokszor útra kél. Visz az út, a kalandokkal, a kihívásokkal és a tanításokkal.

Útjaimban sokféle lényem találkozik egymással: az emberi jogokért kiálló aktivista, a kíváncsi néprajzkutató-antropomókus, a vissza a természetbe természetbúvár és önismeretre törekvő belső utazó.

Az út, az útitársaim, a természet lettek a tanítóim, az elvonulások, a szertartások, a megoldandó feladatok, a betegségek mutatták meg azt, hogy abban a helyzetben ki is vagyok én távol a szülőföldemtől. A messzi utak elindítottak bennem egy valóságos belső utazást is. Rájöttem, hogy miközben utazom más országokba, más kultúrákba, egyben utazom önmagamhoz, a belső lényembe, megélve a most jelenlétét.

A sokféle kalandot megtapasztalva messzi vidékeken dolgoztam ki magamból azt a lelki minőséget, aki valójában lehetek és vagyok. Az utak (és bizonyos lelki, szellemi és fizikai gyakorlatok) hozták elő belőlem azt a belső erőt, azt a kitartást, azt a megoldó-képességet, együttérző látásmódot, türelmet és széles nyitott elmét és szívet, ami egy tartalmasabb, értékesebb és teljesebb létet hozott számomra. Ahhoz, hogy megérkezzek ehhez a Mihályfi Mártához nekem sokat kellett a világban járnom.

A Járatlan Utakon fesztiválom Mexikóról mesélek. Olyan kisebb indián közösségekhez látogatunk el a színes képek és a történetek segítségével, akik Dél-Mexikóban Chiapas államban élnek a hegyek között. Elkalauzollak benneteket maja kis falvakba, tzotzil és tzeltal közösségekbe, különösen érdekes zapatista településekre.
Mesélek a zapatista mozgalomról, a példáról, ahogy ezek a közösségek megvédik a földjeiket, a vizeiket és a hagyományos értékeiket az állammal és a karhatalommal szemben, ellenállva és kitartóan.
Beszélek a föld, a nyelv, a hit, a közösségi lét megtartó erejéről.

Facebook oldalam

Kutatásomnak és kapcsolataimnak köszönhetően több dokumentumfilm készítettünk a mexikói bábák és a gyógyító asszonyok munkájáról, a nők életéről az On The Spot csapatával, illetve a családon belüli erőszakról (kismamáknak nem ajánlott!)

0