Önkéntes kalandok a Föld körül

Ne csak nézd, lásd is a világot

Előadó: Szentesi Dóri (Burn to Go)

2018 márciusában bepakoltunk egy-egy hátizsákba és nekivágtunk férjemmel a világnak. Egy éves terv volt a fejünkben, de számításaink szerint csak 5-6 hónapra elegendő pénzünk volt. Végül 10 hónapig tudtuk utazni 6 országban Dél-Kelet Ázsiában, majd Ausztráliában, Hawaii-n, Puerto Rico-n és Spanyolországban. Megkerültük a Földet, kevesebb pénzből, mint hittük.
Az utazás alatt 10 helyen voltunk önkéntesek, ahol magánszemélyeket, családokat, projekteket segítettünk. Dolgoztunk kilakoltatás előtt álló thai-lengyel pár épülő házán, női Buddhista szerzetesek közt egy meditációs központban, és farmon is Hawaii-n. Vakoltunk sárral házakat, szigeteltünk Maria hurrikán által megtépázott tetőket, és építettünk piton-biztos csirkeólat is az Ausztrál esőerdőben.

Mit adott nekünk az önkéntesség? Úgy fogalmaznék, hogy az egész utunk lényegét. Azáltal, hogy helyi emberekkel éltünk együtt, teljes belátást kaptunk az életükbe, szokásokba, ételeikbe, ünnepeikbe, a helyi kultúrába. Életre szóló barátságokat, szeretetet, hálát, családot kaptunk a világ túlfelén is. Olyan helyekre jutottunk el, ahová turistaként biztosan nem mentünk volna (nem is tudtunk volna róla). Folyamatosan azt az életérzést éltük, amit keresünk: alternatív módon utazni, pillanatok erejéig megérezni azt, hogy milyen érzés otthon lenni, a világ túloldalán.
Rengeteg kihívással, élménnyel, tapasztalattal a hátunk mögött, szeretném Neked elmesélni azt, hogy mire számíthatsz, milyen helyzetekre kell felkészülnöd és mit kapsz cserébe azért, ha önkéntesnek állsz. Szeretném eloszlatni a kételyeidet, és elmesélni egy pár emlékezetes történetet az általunk vállalt önkéntes munkákból.
Weboldal
Instagram
Facebook

0