360 fok bringa

Zárug Zita és Harkányi Árpád

Kerékpárral és stoppal keresztül Ausztrálián

Hogy kik vagyunk? Egy hétköznapi pár: Zita és Árpi, akiknek volt egy nem hétköznapi ötlete, és megvalósították azt. A leánykérés és az álom, az ötlet kibontakozása ugyanazon a nyáron történt, 2010-ben. Egymást felüllicitálva ötleteltünk egy leendő nagy utazás állomásairól, majd jött az ötlet, hogy kerékpárral utazzunk. De az esküvő előtt, vagy után induljunk? – Jött a kérdés, amire hamar kitaláltuk a választ: Induljunk utána, így ez az út lesz egyben a nászutunk is! Így találtuk ki a világ körüli kerékpáros nászutunk ötletét, az álomból pedig hamar tervezés lett, és 2011. június 11-től – egy héttel az esküvőnk után, az indulásunk napjától – valóság. 4 évig ez az utazás volt az életünk.

Több mint kétszer annyi ideig odavoltunk ebben a csodaszép nagyvilágban, és több mint kétszer annyi pénzt elköltöttünk, mint amennyivel kezdetben elindultunk. Mégsem ez volt a legnehezebb dolog, a pénz csak egy eszköz volt az álmainkhoz, de ami a sok lemondásért, bátorságért és töretlen kíváncsiságért cserébe kaptunk, az már így nem mérhető. Jártunk vulkánok tetején, láttuk a tengerek színes világát a felszín alatt, kerékpároztunk a Pamír fagyos hágóiban tél kezdetekor, és a legnagyobb trópusi hőségben az egyenlítő mentén. A természet csodáit és sokszínűségét jó volt minden nap megtapasztalni, de ami talán még ennél is jobb volt, hogy megélhettük, hogy az emberek nemzettől, kultúrától, anyagi helyzettől, etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül mindenütt jók, és a világ egy barátságos hely, ami abszolút érdemes arra, hogy első kézből, a saját szemünkkel fedezzük fel. – Nyitott szívvel, gyermeki lelkesedéssel és kíváncsisággal, mert így érdemes igazán. Az útvonal térképét és állomásait ide kattintva érhetitek el.

A mostani élménybeszámolónkban szeretnénk egy kis bepillantást mutatni az utazás ausztráliai szakaszába, ahol volt szerencsénk 2000km-t stoppolni, még többet kerékpározni, kukabúvárkodni, végigjárni a keleti-partot, találkozni kengurukkal, wallabykkal, dengukkal, krokodilokkal, koalákkal és rengeteg jó fej “Aussival”, vagyis ausztrállal. Az élmények megosztása mellett azt is el fogjuk mondani, hogy hogyan lehet könnyedén megbirkózni a sztereotipikus veszedelmekkel (mérges pókok, kígyók, gyilkos krokodilok) és mik lehetnek az igazi veszélyek, valamint elmondjuk, hogy magyarként milyen nagyszerű új lehetőség nyílik meg hamarosan számunkra Ausztráliában, és hogyan lehet vele legálisan, jól fizető egyszerű kétkezi munkákat találni “Down Under”.

Tovább Zita és Árpi weboldalára

Galéria