Mi is ez a Járatlan utakon fesztivál?

2014-ben szerveztük először ezt a low budget hátizsákos fesztivált, mely már 7. alkalommal kerül megrendezésre.

Az elsődleges célja az volt, hogy bátorítsa a fiatalokat az utazásra, s hogy az előadók példáján keresztül bizonyítsa, hogy nem feltétlenül sok pénz kell az utazáshoz, hanem természetes kíváncsiság, eltökéltség, és a komfortzónánkból való kilépés.  Mindez lehetséges, s ezt be is mutatják előadóink saját életükön, utazásaikon, kalandjaikon keresztül.

A fesztivál összehozza Magyarország független utazóit, akik különleges helyekre jutottak el, vagy érdekes módon utaztak. Ők tartanak képes élménybeszámolókat, adnak ötleteket, tanácsokat és inspirációt az érdeklődőknek.

A járatlan utakon fesztiválokat mindig színes koncepció szerint állítjuk össze.

Természetesen van egy geográfiai körbetekintés, ahol világkörüli utakat vagy egy kultúrterületet, országot mutatnak be az előadók. Eddig már bejárták a világot az Antarktiszitól Izlandig, Amerikától a Távol-Keletig több mint 40 országot átölelve. Volt már Afganisztán, Szomáliföld, Észak-Korea, Bhután, Pápua-Új Guinea, Dél Amerika, Közép-Ázsia, Irán, Pakisztán, Csendes-Óceán,  Dzsibuti, Karib Szigetek, Kongó, Zambia, Malawi, Etiópia, Marokkótól Egyiptomig a Maghreb, USA, Bangladesh, Patagónia és természetesen Európa, valamint a Kárpát-medence is.

Tavaly is sok világkerülő utazót ismerhetünk meg, illetve rajtuk kívül a többiek Indonézia, Kolumbia, Izland, Új-Zéland, Ausztrália, Irak-Kurdisztán, Törökország, Freörer Szigetektől – Lappföldig Skandinávia, Oroszország, Kambodzsa, Niger, Burkina Faso-ba kalauzolnak el minket a kalandjaikon keresztül.

A járatlan utakon fesztiválon mindig voltak tematikus blokkok amik az utazás technikai oldalát mutatták be: repjegyvadász, fotózási ötletek és tippek, gasztro utazás, természetes nyelvtanulás, digitál nomádkodás, hogyan utazz gyerekkel, mit vegyél észre a biodiverzitásból ami körbevesz útjaid során?

Idén is megtudhatunk érdekes dolgokat a sharing economy-ról illetve az iszlám világról és megismerhetjük milyen is az utazás filozófiai aspektusa, a belső utazás.

Különböző projektek is helyet kaptak a fesztiválon, pl. utazás pénz nélkül, zarándokúton, karavánnal, vagy minimál büdzsével, vagy önkéntesként hogyan juss ki külföldre, vagy újságíróként hogyan jutott el valaki 173 országba.

A fesztiválon minden típusú utazás bemutatásra került: gyalog, kerékpárral, motorral, autóval, stoppal, lovon, vonattal, vitorlással, kajakkal, s a következő fesztiválon remélhetőleg lesz a híres kerekes székes utazó és egy gyengénlátó blogger stoppos is.

Lesz idő kérdésekre is, ahol feltehetik a látogatók kérdéseiket az előadóknak, sőt lesz utazási tanácsadás blokk is, ahol hasznos ötleteket kapnak az éppen utazni készülők tapasztalt világutazóktól stoppolástól a mit pakoljunktól a hogyan oldjuk meg és a mire vigyázzunk témaköréig..

Idén újdonságként tervezünk 20 perces TED jellegű előadás blokkokat, tehát ha lemaradsz a párhuzamos előadások miatt, akkor is láthatod zanzáját előadásának.

Idén is egy különleges ország konyhájával ismerkedhetnek meg a fesztiválunkra látogatók, és természetesen az előadók és ismert bloggerek dedikálják majd eddig megjelent könyveiket.

Lesz idén is utazási kvíz, ahol a támogatók ajándékait és kedvezményeit, illetve különböző felajánlásokat nyerhettek.