A sárga ruhás lány

Bali titkai, avagy minden, amit tudni akartál Baliról

Négy évvel ezelőtt indultam el Ázsiába, hogy úgy utazhassak, hogy ne legyen semmim, csak időm. Szinte észrevétlenül csöppentem Balira, egy apró halászfaluba hogy őrizzem valakinek a házát egy hónapig. Az egy hónapból aztán sokkal több lett, így már lassan négy éve nevezem otthonomnak az Istenek szigetét.
Itt ragadtam.
Első érzésre beleszerettem, és ez azóta sem ereszt. Délkelet Ázsiát szinte teljesen bejártam, mielőtt ebben az országban ragadtam. Amint ideértem, szinte gyökeret vert a lábam és nem engedett, teljesen magába szippantott. Az örök nyár, az emberek, a természet, a tengerpartok, az állatok, és mindenféle különlegessége azóta is fogva tart. Ezért élek az év nagy részében a mai napig ebben a csodálatos országban. Indonézia egy valódi időutazás nekem. Érdekes látni, ahogy távoli szigeteken apró falvakban még áram sincs, emellett Balin pedig a legnagyobb luxust kielégítő villákat bérelhet az ember. Világok, nyelvek, népcsoportok színes kavalkádja ez.

Az év nagy részében ebben a csodálatos országban töltöm az időmet, járom a különböző szigeteket, és új kultúrákat fedezek fel. Az otthonom Ubudban, Bali szigetén van. Amikor Magyarországon vagyok, akkor pedig előadások keretében népszerűsítem ezt a csodálatos országot.

Miről lesz szó?
Bali Indonézia 17 ezer szigetének egyik apró önálló szigete és tartománya, amely méretét tekintve mindössze a mi Békés megyénkkel egyenlő, azonban tízszer annyian, 4 millióan lakják. Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, 260 millió lakosának több mint 85 százaléka iszlám hívő, azonban Bali egy olyan szeglete, ahol kizárólagos többségben maradt fenn a hindu vallás. Ezzel a kultúrával Indonéziában utazgatva nem találkozunk más szigeteken.

Bali a világ egyik legismertebb turista célpontja, a magyar utazók körében is egyre népszerűbb. De vajon miért van ez? Miért hívják az Istenek szigetének? Valóban vannak érintetlen fehér homokos partok ezen a szigeten? Bali szigete valóban egy földi paradicsom, ahogy sokan hiszik?
Ilyen és sok-sok egyéb érdekes kérdésre adok választ ezen az előadáson. Néhány téma, amely biztosan szóba kerül:

A balinéz hinduizmus, mint életforma
Miért éppen Bali?
A balinéz nevek labirintusa
Életrítus ceremóniák
A balinéz gyógyítókról
Szimbólumok és felajánlások
Igazság a rizsföldekről
Napi Bali, azaz mindennapi élet és praktikus információk

Előadásom érdekes lehet mindazoknak, akik Balira tervezik a nyaralásukat, de azoknak is, akiket érdekel ez a színes és igazán különleges kultúra a világ túlfelén.

Cikkeim Baliról: http://sargaruhaslany.com/tags/bali

Napi Bali videóim, amelyek érdekességeket mutatnak be a sziget mindennapjairól:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLOhUORHzpCsa8QoFGxgipb0rvD5a4c_jO

Frissen megjelent, Baliról szóló könyvem a fesztivál ideje alatt kapható.

A könyvről: A könyv célja nem a látnivalók kulturális és történelmi hátterének bemutatása, felsorolása, nem magyaráz bonyolult összefüggéseket, mitológiai történeteket sem. Olyan hasznos és friss információkat oszt meg, amelyek nemcsak segítenek az utazásra való felkészülésben, de választ adnak a leggyakrabban felmerült kérdésekre, viselkedési szabályokat magyaráznak, tipikus átveréseket mutatnak be. A személyes élményeket bemutató történeteken át pedig Bali egy eddig ismeretlen arca tárul fel. A könyvből kiderül, hogy milyenek a helyi emberek, hogyan lehet velük a legkönnyebben szót érteni, és milyen Balinak az a rejtett világa, amit az ember a két hetes nyaralása során nem láthat, nem ismerhet meg. A Bali könyv egy átfogó, praktikus útikalauz.

Facebook oldalam: https://www.facebook.com/sargaruhaslany/
Youtube csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCXZlwQpFSV_LP3Ohtu_sJKg
Instagram: https://www.instagram.com/girlintheyellowdress/

Korábbi könyvem a “Hogyan lettem világutazó, és hogyan lehetsz te is?” egy inspirációs útikalauz Délkelet-Ázsiai utazásokhoz:
https://sargaruhaslany.com/2016/11/19/konyvrendeles_948