Workshop

Az Iszlám országai

Szaharai Afrika és a Közel-Kelet – utazás iszlám országokban

Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet erődöktől palotákon át a mecsetekig, és hihetetlenül vendégszerető kedves emberek várnak arra aki legyőzi az előítéleteket és útnak indul ezen országokba. Sajnos vannak helyek, melyek nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen stb) de reméljük, hamarosan ezekbe az országokba is el/vissza juthatunk.

Mire figyeljünk ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Öltözködés, viselkedés, illem szabályok. Mit tegyünk ha megkérik a kezünk? Mit ha nem? 🙂

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Workshop előadók

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis)

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis) vagyok, végzettségemet tekintve gyógyszerész/közgazdász. 17 évesen indultam el először önállóan hátizsákkal világot látni, azóta 111 országba jutottam el, van ahová úgy hozta az élet többször is. Gyakorlatilag minden szabadságomat és pénzemet azóta is utazásra költöm, mondhatni az utazási függőségem nemhogy javult, inkább romlott az évek alatt. Mivel az utóbbi években – köszönhetően az internetes információ dömpingnek, olcsó repjegyeknek stb. – rengetegen turistáskodnak, szinte kizárólag holt szezonban utazom, inkább a monszun vagy az 50 fok, mint hordákban az orosz vagy a kínai turista.

Több mint 20 éve kezdtem Európán kívüli földrészeket is bejárni és első kenyai utamon szerettem bele Afrikába, amire semmiféle racionális magyarázatot nem tudok adni. Azóta 25 afrikai országban utaztam, de bejártam a Közel-Kelet számos országát is. Azon szerencsés utazók közé tartozom, akik végig buszozták Jement és még megcsodálták Szíriát a háború előtt.

Sztori: 2007 telén bejártam az egész Jement Sanna mézeskalács városától a Hadramaut völgyön át a sivatag Manhattenjének tartott Shibamig. Ehhez először is férjhez kellett mennem!!!, majd minden városban megismertem legalább egy rendőrt, megittam életem legdrágább sörét, ültem 12-ed magammal 30 éves Peugeot-okban, jártam a világ egyik legnagyobb állatpiacán, fogtam zsinórral tonhalat, és közben igyekeztem egyszer sem levenni a hidzsabot a fejemről.

Kuun Aladár

Már kiskorom óta vonzott, érdekelt az iszlám kultúra és történelem. Szerencsésnek tartom magam, hogy azóta a Közel-Kelet több országába sikerült eljutnom, mint pl. Iránba vagy Irakba. Azóta sem találkoztam olyan kedves emberekkel, mint ezekben az országokban. Szeretném elosztani a kételyeket, hogy a hírekkel ellentétben, ezek az országok vendégszeretőek, és igenis érdemes elutazni, és felfedezni az iszlám országokat.

Cseh Zsombor

Cseh Zsombor

Polgári foglalkozásom HR-tanácsadó, korábban túravezetőként dolgoztam. A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi tanulmányok szakán szereztem BA diplomámat, illetve ugyanott a mesterdiplomámat Nemzetközi gazdaság és gazdálkodásból. Érdeklődési és kutatási területem az iszlám világ és a Közel-Kelet geopolitikai kérdései.

Az elmúlt évek során az iszlám világ számos országába, köztük háborús térségbe volt szerencsém elutazni túravezetőként, tudósítóként vagy csak egyszerű utazóként. Jártam Afganisztánban, Algériában, Boszniában, az Egyesült Arab Emírségekben, Indonéziában, Marokkóban, Ománban, Szíriában, Szudánban, Törökországban, és ezidáig kilencszer kedvenc országomban, Iránban. Irakból két alkalommal is tudósítottam a kurdok küzdelmeiről és az ISIS elleni harcukról.
Rendszeresen tartok fényképes előadásokat (30-180 fő) utazási élményeimről, tapasztalataimról. Emellett gyakran hívnak rádiós beszélgetésekre, valamint jelennek meg fotóriportjaim és cikkeim magazinokban. Célom, hogy a személyes terepi tapasztalataimat és tudományos ismereteimet felhasználva egy valósabb képet mutassak az iszlám világról és a Közel-Keletről, árnyalva a média által közvetített negatív képet.

Az utazáshoz kapcsolódóan a fotózás a legnagyobb szenvedélyem; fotóimon keresztül is azt a Közel-Keletet szeretném bemutatni az embereknek, amit ők is láthatnak tapasztalhatnak, ha elutaznak a térségbe.