Előadó: Baricza Petra

Nagy utazás - 9 év Törökországban

Baricza Petrának hívnak, én vagyok a Nagy utazás: 9 év Törökországban blog szerzője.

Korábban soha nem gondoltam volna, hogy egyszer külföldön fogok kikötni. Egy kis faluban nőttem fel, nem utaztam sokat, nem voltam kalandvágyó – és nem is láttam ilyen embereket magam körül. Aztán egyszer csak eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy mennem kell. Hiszen miért is ne? Egyszer a járt út is járatlan volt.

23 évesen költöztem ki Törökországba, mert beleszerettem egy helyi férfiba. 9 év alatt kijártam az ankarai egyetem török nyelviskoláját, dolgoztam egy menekülteket és diplomatákat kiszolgáló háziorvosi rendelőben és a magyar nagykövetségen. Túlzás nélkül mondhatom, hogy több ezer emberrel volt szerencsém találkozni és hogy néhányukra életem végéig emlékezni fogok.

Mindeközben átéltem pár kultúrsokkot, egy házasságot, egy válást, több terrortámadás hatását és egy katonai puccsot. 2017 őszén rengeteg élménnyel, két macskával és egy mosollyal az arcomon tértem haza.

Aki volt már Törökországban, az tudja, hogy ez egy több, mint 80 milliós lakosú, sokszínű és kissé félelmetes fergeteg, az ellentétek és szélsőségek országa, melynek négy különböző tenger mossa partjait. Az egyes tájrészek közötti nyelvi, kulturális, fejlettség- és éghajlatbeli különbségek egy magyar ember számára szinte felfoghatatlan méreteket öltenek.

A törökök rendkívül vendégszerető emberek, általában beszédesek, szeretik a társaságot, a zajt, a színeket és a kavalkádot. Sokszor érzésből és ösztönösen beszélnek és cselekednek. Ez néha rendkívül inspiráló tud lenni, olykor pedig az őrületbe kergeti az embert.

Az előadásomon beszélni fogok a legfontosabb török ünnepekről (ramadán, áldozati ünnep, szilveszter) és szokásokról. Betekintést nyerhettek majd abba, hogy milyen a tipikus török családi dinamika és hogy külföldi menyként mi volt ebben az én szerepem. Ennek kapcsán kitérek majd a két nemzet közötti kulturális különbségekre is.

 

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha a böjti időszakban utazol Törökországba?

Hogy emlékeznek meg a muszlimok arról, hogy Ábrahám feláldozta volna a saját fiát Istenért?

Milyen is az igazi török kézcsók?

Mik azok a számunkra mindennapi mozdulatok, melyek rosszallást váltanak ki a helyiekből?

Hogy érheted el, hogy a helyiek ne csak a külföldit/idegent lássák benned?

Ha szeretnél ezekre a kérdésekre választ kapni, akkor találkozzunk a 8. Járatlan utakon fesztiválon!

Blog
Facebook