Dr. Valiskó Gyöngyi

A férfivá avatástól a temetésig – törzsi szertartások Elefántcsontparton
Te akkor minden ellen be vagy oltva, ugye? Egészségügyi tanácsok világjáróknak

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis) vagyok, végzettségemet tekintve gyógyszerész, emellett klasszikus, hátizsákos világutazó.

Több mint 30 éve indultam el először önállóan hátizsákkal világot látni, azóta 111 országba jutottam el, van ahová, úgy hozta az élet, többször is. Gyakorlatilag minden szabadságomat és pénzemet azóta is utazásra költöm, utazom egyedül, ketten vagy néha kisebb, nemzetközi csoporttal. Mivel az utóbbi években – köszönhetően az internetes információ-dömpingnek, olcsó repjegyeknek stb. – rengetegen turistáskodnak, szinte kizárólag holtszezonban utazom, inkább a monszun vagy az 50 fok, mint hordákban az orosz vagy a kínai turista. Bár sok helyen jártam már, még mindig nagyon hosszú a lista, hova szeretnék eljutni. Mondhatni az utazási függőségem nemhogy javult, inkább romlott az évek alatt.

Először Európát utaztam be stoppal, vonattal, sólet konzervvel és penészes kenyérrel, aludtunk állomáson, utcán álló kabrió autóban, néha a temetőben, mert az mindig csöndes.  Abban az időben még bankkártya, mobiltelefon, internet és applikációk nélkül jártuk a világot, gondosan őrizgetve a dollárokat és a papíralapú repjegyet, a Lonely Planet volt az egyetlen információforrás, és jó esetben előbb ért haza a képeslap, mint mi magunk.

Pár évvel később aztán elkezdtem más földrészeket is bejárni és első kenyai utamon szerettem bele Afrikába, amire semmiféle racionális magyarázatot nem tudok adni. Azóta 25 afrikai országban utaztam, és én is látom, amit mindenki (szegénység, szemét, kolduló gyerekek, korrupció stb.), mégis határtalan boldogsággal tölt el a vörös föld, az emberek, a táj, és az állatok látványa. Így aztán mindig Afrika az elsődleges célpont, csak van, hogy végül máshol kötök ki.

Több mint 10 éve írom az utazós blogot, naplószerűen leginkább barátoknak, ismerősöknek, úgyhogy csak elszántaknak javaslom: http://www.maganyosbolyongo.blog.hu

Előadásomon az egykori menő francia gyarmatot, Elefántcsontpartot fogom bemutatni. Côte d’Ivoire nevét ugyan az elefántokról kapta, de ma már inkább a világ legnagyobb kakaótermelőjeként híres. Elefántcsontpart igazi Afrika, a népek, főleg a gyerekek gyönyörűek, még nincsenek megrontva, természetes kíváncsisággal kezelik az idegeneket. Hihetetlenek a piacok, fantasztikusak a színek – sötét vörös föld, méregzöld erdők, két ég fehér felhőkkel és ehhez a helyiek pszichedelikus ruhakavalkádban.

Beutazva az országot szinte naponta vettem részt igazi törzsi szertartásokon – maszkos táncok, beavatás, párduc tánc, temetési szertartás. Jártam az erdőt zenélő dozókkal, jósoltattam orákulummal, végigettem egy mangó ültetvényt, alkudoztam a piacokon, megcsodáltam a fétis házakat és remegő lábakkal, de átmentem egy lián-hídon.  Előadásommal szeretném közelebb hozni ezt az elmúlt évtizedek polgárháborúi miatt a turizmus szempontjából szinte érintetlen országot, ahol még az ősi táncok, szertartások a napi élet részét képezik.

Második előadásom az egészség tudatos utazásról fog szólni. Amikor ismeretlenek/ismerősök megtudják, hogy gyógyszerész vagyok egyből rengeteg utazással kapcsolatos egészségügyi kérdésük van, bár 99%-os találati aránnyal ez az első: Te akkor minden ellen be vagy oltva, ugye?

Gyógyszerészként a világot járva számos egészségügy kalandom volt, szerencsére többnyire én gyógyítottam másokat. Kiderül majd, hogyan kezeltem a szakács maláriáját Ugandában, miért ne tetováltassunk Dél-Kelet Ázsiában, hogyan akadályoztunk meg egy kényszerleszállást a Közép-Afrikai Köztársaságba, miért vásároltam Madagaszkáron asztma gyógyszert, lehet-e Peruban aranyérkúpot kapni…

Ezeken a néha vicces, néha tanulságos sztorikon keresztül szeretnék szakmai, de inkább gyakorlatias, mint tudományos tanácsokat adni hogyan legyünk egészségtudatosak utazás előtt, alatt és után. Megtudhatjátok, mire kell/lehet védőoltást kapni? Milyen járványoktól féljünk, és hol tudunk tájékozódni? Hogyan lehet a malária ellen védekezni? A pálinka nyilván alap, de milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni? Mire figyeljünk utazás közben, hogy az utóbbira lehetőleg aztán ne legyen szükség?

Az előadásom után szívesen válaszolok kérdésekre az egészségügyi workshop alatt.

Weboldal: http://www.maganyosbolyongo.blog.hu