Egri Csaba

Föld alatt a Föld körül – 3D vetítéssel hazai és külföldi barlangokról

Lassan 20 éve, hogy belecsöppentem a barlangok világába, ami azóta is rendületlenül magával ragad. A hazai barlangok megismerése után sok helyen jártam a föld alatt pl. Erdély, Franciaország, Ausztria, az USA, Svédország, vagy éppen Új-Zéland barlangjaiban.

A 3D fotózással eleinte csak megörökíteni szerettem volna a barlangok világát, melynek izgalmas látványvilága nagyon sokat tud hozzátenni a barlangi terek megmutatásához, az ott átélt élmények elmeséléséhez. Később képeim segítségével egyre inkább a barlangok védelme érdekében végzett ismeretterjesztést, és a nagyközönség számára történő bemutatást éreztem célomnak. Világszerte barlangok ezrei rejtőznek a föld alatt, melyekből csak nagyon kevés van kiépítve és kivilágítva a nagyközönség számára. Sok esetben még egy turisztikai céllal kiépített barlangban is pont a legszebb részek maradnak rejtve a látogatók elől, mert nehezen megközelíthető helyeken vannak. A legkülön¬legesebb, ritka ásványkiválásokat rejtő barlangok sérülékenységük miatt a legszigorúbban védett ter¬mészeti kincseink közé tartoznak, és védelmük érdekében remélhetőleg nem is lesznek soha megnyitva széles közönség számára.

A most látható 3D előadáson a legkülönlegesebb, és legvédettebb hazai barlangokon túl néhány magyarok által külföldön végzett expedíciós kutatásról lesz szó, Montenegró, Olaszország, és Szlovénia karsztterületeiről.

Galéria