Gyenes Tímea

Hawai’i – A szivárványon túl: hitek, tévhitek, és a valóság

Gyenes Tímea vagyok, és Hawai’i a mániám. Már egész kisgyermekkoromtól kezdve vonzottak a távoli helyek, a számomra ismeretlen kultúrájú emberek, a messzeség, az óceán. Érdeklődésemet különösen Óceánia térsége – Melanézia, Mikronézia, de leginkább Polinézia szigetvilága – kötötte le, így végzettségemet tekintve kulturális antropológus lettem. A Magyar-Hawai’i Kulturális Egyesület elnöke vagyok, és hawai’i hula táncok oktatásával és bemutatásával is foglakozom.
Az utazás számomra mindig egy különleges dolog. Akármerre is jártam, mindig fontosnak tartottam, hogy nem csak felületesen, csak „turistaként” érkezzek egy másik nép földjére, hanem az adott emberek kultúrájába belemerítkezve. Hawai’i sokat váratott magára, már harminc éves elmúltam, amikor földjére léphettem, de kitartóan hittem, eljuthatok oda, és úgy is lett.

Az utazásaim most már leginkább Hawai’i-ról szólnak, a természet, a környezet, az emberek, az ételek, az illatok, a mindennapok folyása, a mindent átható belső szépség, mind-mind olyan érzés számomra, mintha oda tartoznék. S amikor ott vagyok, oda tartozom. Teljesen elvarázsolt Hawai’i szellemi öröksége, tisztasága, az emberek szeretetteljes kapcsolódása a természethez, családjukhoz, önmagukhoz. Sok könyv elolvasása után megtapasztalhattam végre milyen csodás, különleges hawai’i módja van ennek.

Minden utazás megerősít abban, hogy ha tiszta szívvel, tiszta szándékkal utazunk, akkor segítenek mindenben az ősök, az istenek, az emberek, a természet, ki miben hisz. Az emberek mindenhol segítőkészek, csak nyitottnak kell lenni feléjük. Minden út egy belső utazás, mindig új és új inspirációkkal telve érkezem haza, melyek erőt, hitet adnak ahhoz, hogy mindig pozitívan, mosolygósan éljek nap, mint nap, és ezt tudjam magamból kifelé sugározni, tudjak segíteni másoknak. Vallom, hogy az élet önmagában csodálatos, és mindig van benne felfedeznivaló. Szerencsés vagyok, hogy rátaláltam az ősi Hula táncra, mert hiszem, hogy a nonverbális kifejezések, a tánc fontos része egy kultúra megismerésének, mint ahogy a hawaiiak is mondják: „a Hula Hawai’i – és Hawai’i maga a Hula”.

Előadásom Hawai’i-ról, azaz a nyolc lakott sziget közül most kettőről, Kaua’i-ról és O’ahu-ról szól. Milyen ott élni luxusban, vagy akár hajléktalanként. Beszélek a hawai’i szóhoz társított képekről, érzésekről, és az ahhoz kapcsolódó sztereotípiákról, illetve arról, hogy ezek mennyire fedik a valóságot, milyen igazából, s mit képvisel valójában az ősi hawai’i kultúra. Mi látszik ebből, s mi nem, hiszen mégis csak Amerika része. Igyekszem a közhelyektől megszabadítani az általánosságban ismert fogalmakat, mint pld. az aloha szellemiség, hawaii életérzés stb. Előadásommal szeretném közelebb hozni, megfoghatóvá, tapinthatóvá tenni Hawai’i kultúráját, csodálatos szépségét.
Elmondom azt is, mennyire igaz, hogy a szigeteken drága az élet, milyen lehetőségek vannak arra, hogy nem drága, mégis jó szállásokat találjunk, hogyan érdemes a szigeteken utazni, illetve mit érdemes vinni, és mit érdemes és lehet hozni.

Hawai’i igazán messze van tőlünk, de nem elérhetetlen. A legfontosabb, higgyünk abban, hogy az álmunk valóra válhat!

Mindenkit várok szeretettel / Aloha mai


Galéria