Workshop

Teker(g)és – Kerékpáros utazás

Előkészületektől a megvalósításig, ötletek, tippek

Imádsz tekerni és imádsz utazni? Örömmel összekötnéd a kettőt, de nem tudod, hogy kezdj hozzá? Ne bonyolítsd túl, a bringás utazás titka az egyszerűség… De ha jól jönne néhány ötlet, és jótanács, vagy ha szívesen hallgatnál meg pár kedvcsináló sztorit bringás utazóktól, itt a helyed.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Workshop előadók

Kovács Virág

 • Kovács Virág

  A kerékpártúrázást az Alföldön kezdtem. És igazából a szakmám is ez, mivel kerékpáros közlekedés tervezőként és a városi kerékpározás népszerűsítőjeként dolgozom. Ha bárhová utaztam a világban, mindig szereztem egy biciklit, mert az a legjobb módja egy város megismerésének.

  Konferencia vagy világutazás jelleggel a következő városokban bicikliztem, többnyire szakmai szemmel: Barcelona, Amsterdam, Lisbon, Paris, Genova, Modena, Buenos Aires, Bogota, Santiago de Chile, Madrid, Salzburg, Karlsruhe, Mannheim, Dortmund, Münster, London, Roma, Montevideo.

  A magyar bringatúráim után osztrák, szlovén 4-5 napos túrák következtek, végig tekertem a Dunamentét, és a terepbringázáshoz is kedvet kaptam.  Idén nyáron Bringás Vándortábor túravezetőként is kipróbáltam magam.

  Bringa túrás inspirátoraim Enikő és Mókus (https://www.magunkutjan.hu/hu/) velük kb. egyidőben keltem útra 2015-ben, és Matkovics Lea, akit a 2016-os fesztiválon ismertem meg. Azóta számos bringás utazóval találkoztam személyesen, akik a Dunamentén kerékpározván Hong Kong – Lisabon, London  – Isztanbul, vagy Új.Zéland – Franciaország viszonylaton éppen nálam szálltak meg Budapesten.  Apránként összeszedtem minden tudnivalót és cuccot, hogy elmerjek indulni egyedül egy 3 hetes bringás kalandra.

  Multimodális vagyok, azaz a tömegközlekedés, gyalogtúra, kerékpár, ride-sharing – és ezek optimális kombinációját használom. De a bringa adja a legtöbb rugalmasságot nekem, néha persze nem könnyű a bringával együtt utazni.

  Ha bringázok, akkor is mindenhol érdekel a kultúra, a történelem, a vallás, a földrajz, az építészet és a közlekedés, ezért nem szoktam sietni.  Hogy mennyire érdemes erre felkészülni, vagy spontán hagyni arról beszélgethetünk a kerekasztalnál. Van még pár túraterv, és expedíciós vágy a fejembe…

  Kerékpáros utazásaim:

  • 2018  Olasz cross-country 3 hét kerékpáron, Colfosco – Bolzano – Lago di Garda – Mantova – Ferrara – Modena – Fivizzano – La Spezia – Genova – Nizza,  18 nap, ebből 11 nap tekerés = 850 km,  8 nap kemping, 4 nap hostel, 6 nap ismerősnél
  • 2016 – 2018 magyar és osztrák, szlovén kerékpártúrák csoportosan és egyedül (4-7 nap)

  Témaim: szükséges minimál felszerelés, útvonaltervezés és navigáció, utazás tervezés

  warmshowers.org szállásadás és szálláskeresés

  Profil: https://twitter.com/nomad_flora

Makra Péter

 • Én több, mint ötven éve nagy kerékpárbarát és síelő,  versenyző, volt edző és versenybíró vagyok. Életem során igen sok társas kerékpártúrát, sítúrát vezettem és tettem szerte Európában és Ázsiában.
  2008.-ban egy hónapos túrát tettem lakhelyemről, Szegedről főleg a nagyobb európai folyók völgyeiben Párizson keresztül, majd a teljes El Camino Francés útvonalán Európa legnyugatibb pontjáig, az Atlanti Óceánig, a Roca-fokig.
  2010.-ben több mint két és fél hónapig dolgoztam kinn az Indiai-Himalájában és munkám közben Ladakban nagyon sokat közlekedtem és túráztam a környező lámakolostorokhoz egy hegyikerékpárral. Kétszer is feltekertem a világ legmagasabban fekvő, gépjárművel megközelíthető szilárd útján a hegységrendszer 5.606 méteres magashágójára, a Khardung-La-ra. Először az első Leh-Khardung-La Nemzetközi Kerékpárversenykor, ahol én voltam a legidősebb versenyző a magam 62 évével.
  Tavaly, 2017.-ben pedig közel fél évig dolgoztam ugyancsak a Magas-Himalájában, Ladakban 3800 méter magasságban egy buddhista lámakolostorban lakva a világ legmagasabban épülő új múzeumának a The Matho Museum Project nemzetközi csapatában annak villamos- és energetikai tervezőjeként, projekmenedzsereként. Ekkor az előbbi, immáron nyolcadszorra megrendezett himalájai kerékpárverseny indítójának kértek fel. Öreg ember nem vén ember, így utána pedig Indultam a világ legmagasabban , 3500-3600 méter közötti magasságában megrendezett Himalája Marathonon is a nekem megfelelő kategóriában, az egyik rövidebb távon is.

Both Emese

2014 decemberében nekivágtam harmad, majd másodmagammal egy 11 hónapos bicikliútnak. Majdnem két évig terveztük az utat, persze nem folyamatosan, de azért jól átgondolva, hogy merre menjünk, mikor, mit kell vinni magunkkal, milyen vízumok kellenek majd, és egyáltalán milyen biciklivel induljon el az ember.

Sztori: Amikor nekivágtam a 11 hónapos biciklitúrának semmit nem tudtam a biciklikről, még csak azt sem, hogy hogyan kell egy defektes belsőt kicserélni, és az is meglepetésként ért, hogy a küllő az nem egy madárfaj, hanem egy biciklialkatrész. Sosem ültem még felmálházott biciklin, és nem tekertem egyszerre 30km-nél többet. De aztán megtanultam, kitapasztaltam, beleedződtem és beleszerettem az utazásnak ebbe a módjába.

Bóka Márton

Tavaly 3 hetet bicikliztem,végig a horvát tengerparton Fiumétől Makarskáig,összesen 800km-et,idén pedig Korzika szigetét tekertem körbe összesen 750km 3 hét alatt!Ezen kívül is szoktam tekerni,mikor időm engedi!

Nagy Nikolett

Nemrég tértem haza életem első nagy bringatúrájáról: fél éven át utaztam körbe Európát, 10 országon keresztül, összesen több, mint 10 000 km-t tekertem. Sok-sok vadkempingezés, és a helyiek vendégszeretete tette lehetővé, hogy mindezt alacsony költségvetéssel, mégis teljes biztonságban vihessem véghez. Készülök az újabb nagy kalandra, de addig is szívesen osztom meg eddigi élményeimet, tapasztalataimat, csinálok kedvet Neked a bringás utazáshoz… Két keréken felfedezni a világot hihetetlenül inspiráló, varázslatos élmény, amit – ha nyitott vagy egy kis mozgásra és minimalista életmódra – kár lenne kihagynod.

Draskóczy Dániel

12 országot jártam be biciklivel, mig összesen több mint 60-ban jártam és 19 országban vezettem csoportokat.

Sztori: 18 éves koromban egyedül 4500 km-t bringáztam (Szeged – Balti-tenger és vissza), majd a következő néhány évben a barátaimat is vittem: 12 országban jártunk, mindig szegedi indulással.

Bálint F. Gyula

Majdnem 40 év kerékpáros múlt, számos letudott kerékpártúra, köztük az El Camino – Francia út (9 nap), valamint tavaly az Országos Kéktúra (20 nap), illetve tervek, mit az Eurovelo 6 végigtekerése. Ezek tapasztalatairól tudok megosztani ebben a workshopban.

www.keknaplo.hu