Különleges ételek és ízek a fesztiválon

Szombat

Az 1 Falat Zamat a következő vegán (tisztán növényi eredetű) menüvel mutatkozik be a fesztiválon:

Leves:
Földimogyorós batátakrémleves – 650 Ft

Főétel:
a/ Őszi ratatouille polentával – 1250 Ft
b/ Kókuszos lencsefőzelék kölesfelfújttal, lilahagymalekvárral – 1250 Ft

Desszert:
Citromos-gyömbéres tigris kocka – 500 Ft

2 fogásos menü: 1700 Ft, 3 fogásos menü: 2100 Ft

Akár utazók vagytok, akár kíváncsi érdeklődők, tudjuk mind, hogy a szemét kérdés a világ minden pontján komoly gondot okoz.
Szeretnénk ha ezen a napon finom ízekkel távoznátok a fesztiválról, úgy hogy közben nem hagyunk magunk mögött feleslegesen termelt szemetet!
Így hát a környezetvédelelem jegyében kérünk Benneteket, hogy készüljetek saját tányérral és evőeszközzel az ebédhez, és mi ételenként 50 forint kedvezményt adunk cserébe!

Rólunk

Volt egy álmunk 6 évvel ezelőtt, amit 1 Falat Zamat névre kereszteltünk. Az 1 Falat Zamat kezdetben rendezvényekre készített falatnyi finomságokat, majd szép lassan belefolytunk a budapesti kis kávézók különböző igényeire szabott heti rendeléseibe. 2018 elején lehetőségünk nyílt abban a községben konyhát nyitni, ahol több mint 20 éve élünk. Ez a hely Sződliget. Inkább egy mese, mint csak egy hely a Duna kanyargós partjának kapujában. És akárcsak Sződliget, az 1 Falat Zamat sem csak egy hely… nem is étterem, nem is kifőzde. Leginkább egy gasztronómiai műhely, ahol nap mint nap valami különleges étel készül: levesek, előételek, zöldségpástétomok, főételek, krémes desszertek, glutémentes kenyerek… Mindennapi kísérlet alá vetjük tudásunkat, kíváncsiságunkat és belevetjük magunkat a növényi alapú étkezés rejtelmes világába. Mindezt pedig megszórjuk jókedvvel és már tálaljuk is! És egy nap csak annyi ebéd készül, ahány rendelés érkezik.

Mivel fontos számunkra a környezettudatosság, magától értetődő volt, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, a komposztot tyúkok eszik meg, valamint a csomagolásmentesség jegyében minden rendelést saját elviteles dobozban lehet elvinni (a napi menü alapvetően elviteles/kérésre kiszállítjuk).

Vasárnap

Vasárnap Virág László települ ki indiai bhaktikkal, és ételekkel a fesztiválra. A “Lacikonyha – kicsit másként” Facebook oldalt gondozza, s ők fognak minket ázsiai ízekkel megörvendeztetni.

A menü:
Thai tomyum leves (500 Ft.- 4dl)
Sütőtökös lasagne (1250.-) laktóz- tojás- hagyma mentes
Kathi mithi subji (ananászos) (1000 Ft.- 2,5dl)
Szezámmagos jázmin rizs (300.- 2dl)
Alu patra burgonya tekercs (250.- db)
Papadam (200.- db)
Kámforos szilva csatni (300.- dl)
Ezek laktóz tojas szója hagyma glutén mentesek

A vegán és tejérzékeny érdeklődőkre is gondolunk, így tofuval készült változatokkal igyekszünk a kedvetekben járni.
Mik is ezek?

Mangós Lasszi – Mézédes joghurtos ital tömény mangó pürével. Igazi csemege. Vigyázat! Függőséget okoz.

Papadam (300.-/adag) – Glutén és burgonya mentes, indiai lencselisztből készült kimondottan ízletes chips. 0 % cukor, E-szám és bármiféle adalékanyag, mégis 100% élvezet.

Esetleg hozunk Karamellás – mazsolás halavát (meleg darapuding) (400.- 2dl) Ez az igazi téli fagyi. Megfáztál? Fáj a torkod? Halavát rá! Búzadarából és vegan margarinból főzött forrón tálalt desszert.

Rólam:
Pesten meg az Atma centerben dolgoztam majd a napfényes vegan étteremben a Ferenciek terén. Onnan jöttünk Siófokra. Mindeközben is gyakran járok a budapesti templom és a Somogyvámosi Krisna völgy konyhájára is szolgálatot végezni.

Rólunk – 1 Falat Zamat

Mózer Bernadett

Sziasztok, Betti vagyok, sokat utaztam, nagyrészt egyedül. Legtöbb tapasztalatom Dél-Kelet Ázsiában szereztem, de jártam már Ausztráliában, Indiában és Közép Amerikában is. Imádok fotózni és a helyiekkel időzni útjaim során.

Sztori: Elindultam 2014 elején Dél-Amerikába. Aztán a kontinens Közepéig jutottam, és annyira beszippantott Mexikó, Guatemala és Nicaragua, hogy délre már el se jutottam. Kellett nekem Kubában kezdeni….