Workshop

Magashegyi túrázás

A nomádolás ABC-je
Túlélés felső fokon

Ha érdekel a túrázás, vagy esetleg már komolyabb célok felé kacsintgatsz, de nem tudod, hogyan kezdd el, merre indulj, akkor ezt a workshopot neked találtuk ki. A csapat mindegyik tagja hardcore túrázó vagy rendelkezik magashegyi tapasztalattal is. Szívesen segítenek a kezdeti (vagy nem annyira kezdeti) lépésekben, és szinte biztos, hogy érdemi választ kérdéseidre.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Workshop előadók

Female Yeti

Kovács Zsuzsa
Yeti vagyok és 6 éve kezdődött a hegyek iránti szerelmem amikor véletlenül vagy inkább sors által kerültem a tél közepén az Everest alaptáborba ami életem legeslegelső túrája volt.  Majd elkezdtem sziklát mászni Angliában, Alpokban és Észak-Afrika szikláit személtem közelről a téli mászást Skóciában és Walesben gyakoroltam.
A Himalájában 6 magashegyi túrát tudhatok magam mögött amiből a fele térkép nélküli, részben önellátó volt, 1-et pedig én vezettem hivatalosan. Nem hivatalosan többet hiszen azért a magashegyekbe legtöbbször kell társ és én mindig tapasztalatlanokkal vágtam neki.
A perui és argentin Andokban 3 teljesen önellátó és térkép nélküli magashegyi túrának vágtam neki és csináltam végig.
Ha nem is magashegyi kaland de a 3,5 hónap nomádolás Patagóniában is segíthet felkészülni a természet szerelmeseinek a nagy kalandra.
Sztory:
Az Andokban egy túra közben találkoztam egy párral ahol időközben elhagytuk vagyis a srác hagyott el minket mert a barátnője lassú volt. Persze én vele maradtam, hogy azért mégse bolyongjon egyedül. Aztán csak kiderült, hogy a lány utálja a srácot és csak egyszer találkoztak Tinderen. A nap folyamán át kellett menni egy 5000 m magas hágón amit a lány már nem bírt. Pont a hágó tetején döntött úgy, hogy elment minden ereje. Ez nem volt szerencsés hiszen a szél kegyetlenül fújt és a nap is már kezdett lemenni és minden megfagyni. Gyorsan felállítottam a sátram, az ővé a barátjánál volt. Meg kiderült, hogy hálózsákja sincs mert azt is a srác cipelte. Mindnem ráadtam, meg a nejlon zacskót is huztam a lábára. Vizünk már jó ideje nem volt ezért valami maradék száraz kekszet legyürve nyugovora tértünk. Másnap megtaláltuk a srácot, nekem happy end-el végződött ez a túra nekik kevésbé. Fura tanulság a magashegyekben: a második randira ne egy magashegyi túrára menjetek:)

Gack László

www.viaferrata.hu egyik alapító tagjaként 15 éve szervezek és vezetek magashegyi és via ferrata túrákat Andalúziától Iránig.

Több száz túra és sok váratlan esemény balesetmentesen telt el. Első számunkra biztonság, mind a felkészülés, mind a vezetett túrák során.

Mindenkinek ezt tanítjuk: Jó megmászó az öreg hegymászó

Tóth Krisztián

32 éves koromig nem hagytam el Magyarországot, így teljesen tapasztalatlanul vágtam neki a világnak. Hamar kialakult bennem, hogy a természet és a hegyek világa az, amit én keresek. Jártam az Everest régióban, a Kaukázusban, a Tien-Sanban és nomádoltam jakok társaságában az Alpokban.

A workshopon azért lehetek hasznos, mert a tapasztalatlanságom révén a hegyi létezés fortélyait, rengeteg hiba elkövetése révén a saját káromon tanultam meg, és tisztában vagyok egy lelkes kezdő kérdéseivel, aggodalmaival.

Weboldal: http://menni.hu/

SztoriElmentem az Everest régióba úgy, hogy nem vittem sem kabátot sem sapkát sem kesztyűt, sem meleg hálózsákot…

Csutka István – Camino Steve

Camino Steve

5895 méter, eddig jutottam, de emellett több csúcs és kemény terep is van már a hátam mögött a Föld számos pontján. Miután látom a hibákat, a vakszerencsét és a tragédiákat is, és miután mentettem már meg embereket is, így szívesen segítek, ha nem csak a túlélés a szempont, hanem az is, hogy élvezd is a túrádat. Ha nem készülsz fel, nem fogsz tudni improvizálni. Ha az életeddel játszol mert sokan megúszták, attól még egyáltalán nem biztos, hogy neked is sikerülni fog. A természetet sohasem szabad alábecsülni, de ha figyelsz- és hallgatsz rá, akkor olyan élményekkel ajándékoz meg, amelyek örökre elkísérnek.

Story:

Voltam már beteg 5200 méteren úgy, hogy egy teherhordó fiún kívül senki sem segített, hiába volt expedíció, hiába volt vezető, hiába volt orvos. Senki sem tett semmit. Kénytelen voltam gyorsan megtanulni, hogy másban nem bízhatok csak magamban, mert akkor legalább mindig lesz egy olyan ember, aki fog tudni segíteni másoknak és el is jött az ideje ennek Görögországban a Szent Athos-hegyen egy hirtelen jött brutális viharban…

Kisida András

Túra-, idegenvezetőként dolgozom. Amikor csak lehet a hegyeket járom és utazom.

Székely István

Régóta túrázom, és egy pár éve kicsit komolyabban foglalkozom hegymászással. Korábban már jártam egy pár három- és négyezres csúcson az Alpokban. Dél-Amerikában volt szerencsém megmászni a Villaricát (egy működő vulkán), a Chachanit (5670 méterig) és a Mistit (5822 m), valamint felküzdöttem magam a világ legmagasabb homokdűnéjére (Cerro Blanco, 2078 m). Végigjártam a klasszikus W túrát a Torres del Paine menzeti parkban (4 nap), a Vuelta al Huemult a déli patagóniai jégmezőhöz (4 nap), valamint a Cuidad Perdidához Kolumbiában. Azt hiszem, van valamennyi tapasztalatom, hogy részt vehessek ezen a workshopon.

Sztori: Nazca mellett van a világ legnagyobb homokdűnéje, a 2078 méter magas Cerro Blanco. Ide általában csoportosan mennek, és sandboarddal jönnek le. Mivel szezonon kívül napokig nem akart összejönni egy csoport, egyedül vágtam neki. A lábnyomokat követtem, amíg bírtam, de ez egy idő után a homokkal szembeni reménytelen küzdelembe csapott át. Új irány keresve végül többórás küzdelem után felértem a tetejére. A látvány és az érzés mindenért kárpótolt. Lefelé már könnyű volt, és tudtam, hogy merre kell menni: azokat a lábnyomokat követve, amiken először felfelé próbálkoztam