Vándorboy

OMÁN a kellemes meglepetés.  Kuwait – az olajból szőtt álom.

Csonka Gábor vagyok, habár Vándorboy-ként többen ismernek: világjáró stoppos, aki 14 évig stoppal utaztam folyamatosan, s a világ 152 országába eljutottam egyszerű globál-nomád hátizsákosként ultra low budget módon. Közben blogoltam a a vandorboy.com weboldalamon, amikor pedig hazaértem előadásokat tartottam, újságcikkeket írtam utazási magazinoknak és online portáloknak.
Amikor itthon vagyok fesztivált szervezek, egyesületet grundolok, s csoportos utakat vezetek 4 kontinens 25 országába. A felhalmozódott tapasztalataimat utazási irodáknál is kamatoztatom, olyan helyekre viszek utasokat, ahova előtte más cégek nem, illetve olyan speciális expedíciókat, utakat szervezek és vezetek, amelyek kevésbé ismertek, ahová irodák ritkán visznek vagy soha .. mondhatni járatlan utakra..

A fesztiválról: Én vagyok ennek a fesztiválnak a szellemi atyja, szervezője, lebonyolítója, lelkes segítőkkel kiegészülve – remélem mindenki örömére.
A célom ezzel a fesztivállal, hogy mindenkit bátorítsak a világ (és a saját világának) felfedezésére, bizonyítva, hogy semmi nem lehetetlen! Teret adok itt olyan utazóknak, akik neki mertek vágni az utazásnak, mert a belső motivációjuk, kíváncsiságuk, világ-megismerési vágyuk, érdeklődésük erősebb volt a környezet által sugallt ellenerőknél. ’A kétely több álmot öl meg, mint a kudarc’. Ez a fesztivál egy segítő erő akar lenni.

Mottóm: Alternatív világjárás, Alternatív világlátás
A fotózás már 25 éve elkezdődött nálam, magam nagyítottam anno a képeimet. Később, ahogy az utazás életformám lett, kezdtem az események, emberek fele fordulni a kamerámmal. Innen már csak egy lépés volt, hogy diavetítéseken ezeket megosszam… Volt mit. Itt a 4. Járatlan utakon fesztiválon a kalandos utazásaimból és az ott készült fotóimból nyújtok át egy csokrot az előadásomon.

Omán az utóbbi évek nagy felfedezettje az európai utazók számára, melyet még a turista boom előtt sikerült először meglátogatnom, s stoppal bejárnom 1 hónap alatt. Utána még vagy 5x jártam arra csoportoknak megmutatva ezt a csodálatos világot. Omán – egzotikus, de kiszámítható, gazdag, de megfizethető, urbánus de mégis kedves, arab de mégis biztonságos, modern de közben élő törzsi tradícióik is vannak, sivatagos, de mégis változatos. 3000-es hegyek, fjordok, kanyonok, sivatagok, csodás tengerpartok, romvárosok, kikötők, gyarmati várak, teknősök, törzsek, kedves emberek. Egyszóval kellemes meglepetés. Minden szempontból. Ebbe a diverzitásba szeretnék bepillantást engedni vetítésemmel és útjaimmal, melynek részese lehetsz, ha eljössz az előadásomra.

Kuwait – inkább passzol a járatlan út kategóriájába, ezért ezt is hozzáteszem az Arab félszigetes előadásom végéhez, s nagy örömömre szolgál, hogy erről is felvillantsak pár képet és momentumot. Nem a leghálásabb téma, de nekem érdekes volt testközelből látni a végtelen gazdagságot, dizájnos felhőkarcolókat, Szaúd-Arábia utazásom után látni az egyel nyitottabb társadalmat, az olajkutakat, háborús emlékeket, piacokat, egy expat család mindennapjait, illetve elmesélem, hogy találkoztam egy különös kuwaiti hátizsákos utazóval. Tehát ez is érdekes világ, csak több időt kell neki adni.

Magamról:
Életem nem mondhatni unalmasnak. Külföldön tettem le érettségimet, majd sorkatonai 1 éves kényszer intermezzo után a diplomámat a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán szereztem meg, s kaptam ott is sok inspirációt. Eddigi spirituális keresgélésemnek egyik fontos állomása volt a hosszabb vipassana meditációs elvonulásaim a világ 5 különböző helyén, melyet most is örömmel osztok meg felőle érdeklődőknek.
A Főiskola befejezése után kezdődtek a hosszabb utazásaim a világban: nonstop autóstoppal, super low budget… – nem mondom, hogy csináld utánam, de elkezdeni mindenképpen ajánlom, s ebben tudok segíteni, inspirálni, megadni a kezdő lökést, s tippeket adni – úgy érzem autentikus vagyok ez ügyben. Rendszeresen tartok világcsavargók találkozóját, ahol szabadon lehet tapasztalt utazókat (és engem) kérdezni utazásról.
Indítottam fiatal koromban a Buddhista főiskolán egy általam kitalált újságot (Paranirvána), csináltam pár fotó kiállítást, illetve független nonprofit rádióknál is készítettem műsorokat éveken keresztül. Emellett önkéntesként is sok helyen megfordultam a világban (pld. Teréz anyánál, polgárjogi szervezeteknél, menekült táborokban s egyéb afrikai iskoláknál, nonprofit szervezeteknél).
Aktív és oszlopos tagja vagyok már 13 éve hospex szervezeteknek, mint pld. Servas, Hospitalityclub, Kanapészörf (C.s.) és az egyéb lelkes nonprofit világban is jelen vagyok. De dolgoztam is a világ 4 sarkában mindenféle munkát, különböző projekteken.
Már csak pár régió van a bakancslistámon, pld. Antarktisz, Grönland, ahová stopposan nehéz eljutni… illetve Jemen ahol háború dúl (amelyig Omán és Szaúd-Arábia felöl is a határáig eljutottam stoppal), Argentína, melyet a hágók hidege miatt kihagytam anno, Mongólia, mely nem a vegetáriánusok paradicsoma. Tehát kihívások még vannak.
Mit gondolok az utazásról? Egy összegző tárcámat olvashatjátok itt: http://vandorboy.com/utazasaim-osszegzese

Galéria