Vándorboy

Hogyan éld túl Afrikát? Niger és Burkina Faso stoppal

Vándorboy vagyok, Csonka Gábor, talán nem kell engem bemutatni: világjáró stoppos vagyok, aki 14 évig stoppal utazott a világ 150 országában egyszerű globál-nomád hátizsákosként. Közben blogoltam a  weboldalamon, amikor pedig hazaértem előadásokat tartottam, újságcikkeket írtam, s most amikor itthon vagyok fesztivált szervezek, egyesületet grundolok, s utakat vezetek 4 kontinensre. A felhalmozódott tapasztalataimat utazási irodáknál is kamatoztatom, olyan helyekre viszek utasokat, ahova előtte más cégek nem, illetve olyan speciális expedíciókat, utakat szervezek és vezetek, amelyek kevésbé ismertek, ahová irodák ritkán visznek vagy soha .. mondhatni járatlan utakra..
Életem nem mondhatni unalmasnak. Külföldön tettem le érettségimet, majd sorkatonai kényszer intermezzo után a diplomámat a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán szereztem meg, s kaptam ott is sok inspirációt.A Buddhista Főiskola befejezése után kezdődtek a hosszabb utazásaim a világban: autóstoppal, super low budgettel.. – nem mondom, hogy csináld utánam, de elkezdeni mindenképpen ajánlom, s ebben tudok segíteni, megadni a kezdő lökést, példa lenni, s tippeket adni – úgy érzem autentikus vagyok ez ügyben. Rendszeresen tartok világcsavargók találkozóját, ahol szabadon lehet tapasztalt utazókat (és engem) kérdezni utazásról.
Grundoltam fiatal koromban a Buddhista főiskolán egy általam indított újságot (Paranirvána), csináltam kiállítást, dolgoztam a világ 4 sarkában mindenféle projekteken,önkénteskéntis sok helyen megfordultam a világban (pld. Teréz anyánál, polgárjogi szervezeteknél, menekült táborokban s egyéb afrikai iskoláknál, NGO-knál), aktív és oszlopos tagja vagyok 13 éve hospex szervezeteknek, mint pld. Servas, Kanapészörf (c.s.) és az egyéb lelkes nonprofit világban is ott vagyok. Addigi spirituális keresgélésemnek egyik csúcsa volt a hosszabb vipassana meditációs elvonulásaim a világ 5 különböző helyén, melyet most is önkéntesként osztok meg érdeklődőknek.

Már csak pár régió van a bakancslistámon, pld. Antarktisz, Grönland, Izland, ahová stopposan nehéz eljutni.. illetve Yemen ahol háború dúl (amelyig Omán és Szaud Arábia felöl is a határáig eljutottam stoppal), Argentína, mely a hágók hidege miatt kihagytam anno, Mongólia, mely nem a vegetáriánusok paradicsoma. Tehát kihívások még vannak. Mit gondolok utazásról? Egy összegző tárcámat olvashatjátok itt: http://vandorboy.com/utazasaim-osszegzese

Én vagyok ennek a fesztiválnak a szellemi atyja, szervezője, lebonyolítója, – idén már lelkes segítőkkel kiegészülve – remélem mindenki örömére.
A célom ezzel a fesztivállal, hogy mindenkit bátorítsak a világ (és a saját világának) felfedezésére, bizonyítva, hogy semmi nem lehetetlen! Teret adok itt utazóknak, akik neki mertek vágni az utazásnak, mert a belső motivációjuk, kíváncsiságuk, világ-megismerési vágyuk, érdeklődésük erősebb volt a környezet által sugallt ellenerőknél. ’A kétely több álmot öl meg, mint a kudarc’. Ez a fesztivál egy segítő erő akar lenni.
Mottóm: Alternatív világjárás, Alternatív világlátás

A fotózás már 25 éve elkezdődött nálam, magam nagyítottam, s Bunuel hatására én is sokat kísérleteztem szürrealista elemekkel, aztán ahogy az utazás életformám lett, kezdtem az események, emberek fele fordulni a kamerámmal. Innen már csak egy lépés volt, hogy diavetítéseken ezeket megosszam.. volt mit. Itt a 3. Járatlan utakon fesztiválon a kalandos utazásaimból és ez alatt készült fotóimból nyújtok át egy csokrot az előadásomon.

Burkina Faso – Niger

A téma talán nem a legnépszerűbb, de a fesztivál egyik célkitűzése az volt, hogy olyan előadókat hívjak meg, akik különleges helyeken jártak. Ez biztos az. Közép-Afrikai régióba már tényleg csak az megy el, akit pont ez a régió érdekel, vagy már annyi helyen voltak, hogy ezt is megnézik.
De ők vannak kevesebben, talán egy kezemen meg tudom számolni ki jutott el Afrika egyik legkedvesebb országába, Burkina Faso (Felső- Volta), amelyet ma a hírekből kell megismernünk, sajnos a terrorizmus révén.
Niger is egy fehér folt az utazók térképén, s amikor én jártam ott, már a beduin lázadó csoportok miatt nem tudtam az északi régióba eljutni, de így is rengeteg élménnyel gazdagodtam, már ahogy odajutottam is kaland volt, ráadásul igazi törzsi piacokra is eljutottam, tehát valódi időutazásban volt részem.
Erre a vetítésre invitállak titeket, hogy stoppos kalandjaim, történeteimen, s a képeimen keresztül olcsón és biztonságosan jussatok el ide, hogy megismerjétek, milyenek az emberek, hogyan élnek Burkina Faso és Niger környékén, s milyen is Afrika valójában?
Több információt rólam a weblapomon találsz.

Tovább Vándorboy weboldalára

Galéria