Varjas Gabriella

Mira!Donna

Milyen már ez a Myanmar? – Burma körutazás gyerekekkel egy optimizmustól sistergő országban

Gyere el az előadásra ha kíváncsi vagy hogy érdemes egy 7 és egy 10 éves gyerekkel nekivágni egy 25 napos Burma körutazásnak, és érdekel mi mindent lehet ennyi idő alatt meglátogatni. Az út csúcspontjai szinte sosem a nagyvárosok hanem a természetközeli helyek voltak. Életre szóló élmény volt mikor a kisfiammal az Inle tó – Kalaw trekking közben egy terméstől roskadozó avokádó fába botlottunk, helyi családoknál laktunk. Bagan több mint 3ezer pagodája felett hőlégballonozni fantasztikus vanity fair volt, na és a világ egyik legszebb tengerpartjának választott, tökéletes nyugalom szigetnek bizonyuló Ngapali beachről is nehezen akaródzott hazaindulni.

Megtudhatod hogy készülj, mire számíts, mit tervezz és szervezz meg előre? Mire figyelj gyerekekkel? Praktikus tanácsokat is adok az időtől függően útiiterv készítésre, szállásra, és közlekedés az országban, de bank, pénzügyek, internet, kommunikáció, egészségügy, biztonság, nyelvi nehézségek is szóba kerülnek.

23 éve csatangolok. Sokévi unszolás után http://miradonna.hu/ címen elkezdtem egy saját blogot is, hogy végre rendszerezzem, és dokumentáljam az úti élményeket, fotókat.
Régen egyedül, párban utaztam, most már gyerekekkel, 4 fős családdal jövök-megyek a világban. Az utazás az én nercbundám. Sokan néznek kerek szemekkel, hogy olyan sokak számára obskurus helyekre is elvisszük a gyerekeinket mint Vietnám, Kambodzsa, Burma vagy Albánia. Szerintem bátran lehet utazni gyerekekkel, 5-6 évtől felfele távolabbra is. Munkás, de megéri. Az utazás gyerekekkel hosszú távú befektetés, hogy tájékozott, empatikus, nyitott emberek legyenek, és értékükön kezeljék a dolgokat.

Előadásomban az egyik legfrissebb családi úti élményünket osztom meg a világ egyik eddigi legizoláltabb országába, Burmába. Burma most olyan mint Thaiföld volt 50 évvel ezelőtt. A legerősebb “Aha” élményem Burmával kapcsolatban az volt, hogy az aranyló pagodák földjét a világ legszelídebb emberei lakják, pedig nagyon nem bánt velük kesztyűs kézzel a történelem. A világ leghosszabb ideje fennálló polgárháborúja és vasöklű katonai diktatúrája, szegénység, elnyomás ide vagy oda, sehol a világon nem tapasztaltam még azt a szelíd alaphangulatot, amiben mindenki őszintén örül nekünk, és minden utazással kapcsolatos ne lopják el-ne vágjanak át aggódnivalót elfelejthettünk. Ez gyerekekkel különösen előkelő helyre tolja az országot a bakancslistán.

A Burmában/Myanmarban mindenütt jelenlevő Myanmar sör szlogenje telitalálat: Myanmar – Brimming with optimism. Burma ugyanis valóban túlcsordul épp az optimizmustól. A folyamatban levő rendszerváltásnak köszönhetően itt az idő, most különösen érdemes odamenni.

Az utazást 14 éves koromban kezdtem vidékről Budapestre stoppolással, abból lett Európa Írországig bezárólag, egyetem alatt ösztöndíjjal Skandinávia, 1998-ban jártam először (és azóta még 3x) Indiában, és onnanntól bekattant Dél-kelet Ázsia. A többszöri Indián és Nepálon kívül jött Sri Lanka, Thaiföld, Kambodzsa, Bali, Vietnam.
A férjemben ideális útitársra is találtam, európai kalandozások mellett Marokkóba is átszagoltunk, végül a nászútunk egy több hónapos hátizsákos India-Nepál utazás volt, benne egy 16 napos Annapurna kör trekkel, amit azóta is a No1. úti élményemnek tartok, és ha lehetőségem lesz rá még egyszer szeretném megismételni a gyerekeinkkel együtt.
Most 7-10 éves gyerkeink is ebbe nőnek bele, 2015-ben jöttek először velünk Ázsiába, Thaiföld, Vietnam, Kambodzsa volt a cél. Azt remélem ezzel az útravalóval a világra nyitott, széles látókörű, toleráns és kedves emberek lesznek. Természetesen Európában is jövünk-megyünk, Baszkföldtől Albániáig szerveztünk már családi nyaralásokat, és mindenhonnan fantasztikus éményekkel tértünk haza.
Családilag bevezettünk minden augusztusban 1 hét Erdély túrát, ahol mindig egy kisebb tájegységet járunk be, tavalyelőtt a Bánság-Temes volt műsoron, tavaly a Székelyföld, idén Szászföld.
Ugyan nem életvitel szerűen utazom, de évente néhány kisebb-nagyobb úttal 2 hónapnyi világjárás azért összejön. Ha érdekel, hogy csinálom ezt családdal, vagy néha nélkülük, tarts velem!

A Mira!Donna blogom mellett követhetsz a Facebook oldalamon is!


Galéria