Gasztro kalandok utazás alatt – hol és mit együnk?
Belegondoltál már, hogy vajon milyen lenne a Balaton-part sajtos-tejfölös lángos nélkül?
Vagy egy adventi vásár kürtős kalács nélkül? Egy falusi családi ebéd egy nagy fazék húsleves/főtt hús nélkül vagy egy vízparti nyári este szalonnasütés nélkül? Az ételek egy-egy nemzet kultúrájának elválaszthatatlan részei – és nem is érthetjük meg őket, ha nem kóstoljuk meg a hagyományos főztjeiket. Bár bizonyos ételek elsőre undorítónak vagy bizarrnak tűnhetnek, az adott országban közkedveltek és teljesen elfogadottak.
Tarts velünk a beszélgetésen, ha téged is érdekel, hogy:
• Hogyan válassz éttermet utazáskor?
• Mit (t)egyél, hogy elkerüld a hasmenést/gyomorfájást?
• Mik a legjobb kaják a Föld körül (amiket mi előadók ettünk?)
• Hol és hogyan szerezzünk be itthon egzotikus alapanyagokat?
• Melyek itthon a kedvenc éttermeink, ahol visszaköszönnek az utazás ízei?
• Milyen ételeket készíthetsz el olcsón és egyszerűen, ha hosszabb időt utazol a „drága” fejlett országokban?
Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.
Kerekasztal előadói
Bejczy Kovács Laci
Kocsis Dóri (Talpalatnyi történetek)
Kocsis Dórát a Tapalatnyi történetek blog egyik szerzőjeként ismerhetitek. Férjével 10 évvel ezelőtt fogtak két kis hátizsákot, és nekivágtak a világnak. Egy év alatt kerülték meg a földet. Mindenhol úgy éltek, utaztak és ettek ahogy-, és ahol a helyiek. Családoknál szálltak meg, akikkel közösen főztek. Miközben hazatérve az utazásaikról meséltek, arra lettek figyelmesek, milyen központi kérdés az étkezés. Hogy mit, hol, hogy és kikkel ettek. Megannyi kaland, emberi történet kapcsolódik hozzá. Ráadásul a számukra fontos hulladékcsökkentő életmódban az egyik legjelentősebb terület a táplálkozás. Minden országban, ahol az utóbbi években jártak bemutatták a hulladékcsökkentő és ételmentő praktikákat,a helyi piacokat, de őszintén írtak a vegetáriánusként való utazás nehézségeiről is. Olyannyira inspirálták Dórit az utazások alatt szerzett tapasztalatok, hogy 3 évvel ezelőtt megjelent Helyi, idény, vegetáriánus Zero waste konyha szakácskönyvének számos receptjét inspirálták a világ különböző konyhái. (Ráadásul rengeteg étel készíthető el, minimális módosítássaá hazai alapanyagokból.)
Tóth Viki (KreatívKonyhakalandok)
Szenvedélyem az utazás és az ételek világa, és hiszem, hogy minden távoli táj ízei új perspektívát nyitnak az életünkben. Az utazásaim során nemcsak kultúrákat és új helyeket ismerek meg, hanem az ott élők gasztronómiáját is igyekszem felfedezni, hiszen egy nemzet konyháján keresztül közelebb kerülhetünk a közösség hagyományaihoz és életstílusához. A helyi piacon barangolva vagy egy hagyományos ételt megkóstolva nemcsak új ízekkel találkozom, hanem olyan ihletet szerzek, amely később a saját konyhámban is életre kel. A főzés számomra nem csak egy étel elkészítése, hanem lehetőség arra, hogy újraéljem az utazást – fűszerek, történetek és ízek formájában.
Legutóbbi dél-indiai csavargásom során, amikor csak tehettem, helyieknél szálltam meg vagy konyhákon önkénteskedtem. Így autentikus módon, tanfolyam nélkül sajátítottam el az indiai ételek és a fűszerezés titkait. Utazásaim során, csakúgy mint otthon, a fenntarthatóság és a természetesség iránti elköteleződés vezet, és ez a konyhámban sincs másként. Az ételek, amelyeket készítek, friss, helyi alapanyagokból születnek, és bár az egzotikus receptek inspirálnak, igyekszem megtalálni a helyi alternatívákat, úgy hogy megőrizzem az ételek eredetiségét. Örömmel osztom meg ezeket az élményeket és tippeket, hogy mások is átélhessék, miként válhat az utazás és a fenntarthatóság az életük természetes részévé.
Nagy Zsuzsanna (Suzy in Wanderland)
Zsuzsi vagyok, megszállott világutazó, javíthatatlan álmodozó.
Ugyanis az utazások alatt tudom a legintenzívebben átélni azt, ami motivál az életben: megismerni a világot, benne az embereket, és saját magamat. Tágítani a horizontomat, feszegetni a határaimat, kapcsolódni, megélni, kipróbálni, tanulni: fejlődni.
Az utazások szervezésénél fontos szerepet kap nálam a helyi gasztronómia, helyi fogások kipróbálása, mondhatni ez az az egyik központi eleme! Nem maradhat ki nálam a helyi piac, együtt eszegetés a helyiekkel valami taloponállóban vagy az utcán műanyag sámlikon, és még a szokatlan, sokszor undorító dolgoktól sem riadok vissza.
Sztori: Mikor tavaly Japánban jártam, épp Osaka belvárosában sétálgattam, amikor egy helyi fiú megszólított, miszerint ő egy friss videoblogger, aki olyan videókat készít Youtube-ra, ahol külföldieket elvisz vacsorázni és megkóstoltat velük tipikus helyi fogásokat. Kérdezte, mit szeretnék megkóstolni, én az okonomiyaki-t választottam, viszont mondta, hogy az az előző adásban volt, úgyhogy kisebb tanakodás után egy sushi étterembe mentünk, ahol különleges, általam ismeretlen halak mellett rántott halherét rendeltek, amit előtte sose kóstoltam, és vacsora közben meginterjúvoltak az utazásomról és a benyomásaimról a japán emberekről, kultúráról.
Zsana és Ábel (Kultitasting)
Kultitasting vagyis Hajdú Zsanett és Szemán Ábel. Tizennégy éve utazunk együtt egy most pedig már egy kettő és öt éves kisgyerekkel járjuk a világot. Két szenvedélyünk van: az evés és az utazás. Legnagyobb kalandunk egy hat hónapos hátizsákos világköröli utazás. Eddig már több mint 40 országot fedeztünk fel, nemcsak látnivalók, hanem az ízek terén is. Ételek tekintetében a kedvenc régiónk Délkelet-Ázsia, ahol a legjobbakat ettünk és itthoni főzéseinkhez is a legtöbb ihletet onnan merítjük. Egy jó kis maláj laksza, ománi fűszeres tea, vietnámi tésztasaláta éppúgy gyakran kerül nálunk az asztalra, mint egy jó kis olasz pasta. Az utazásokról, gasztro kalandokról szóló Kultitasting blogunk mellett az izgalmas receptekkel az inyencbaba.hu weboldalon és Facebookon/Instán is megtaláltok bennünket.