Kurucz Dániel és Bálint Márta (Hungarikumokkal a világ körül)

Magunkról

Kurucz Dániel vagyok, Budapesten születtem és kisebb megszakításokkal egész életemet a Duna bal, vagy jobb partján töltöttem el. Nálunk családi hagyomány az utazás, míg az osztálytársaim szülei legfeljebb a horvát tengerpartig vezettek el nyaranta, mi felmentünk a Nordkappig, vagy épp Szicíliába autóval. Talán ezért is érzem azt ma is, hogy:

Sokkal jobb utazni, mint megérkezni.  

Éltem Londonban és egy kis időt az USA-ban is, de valahogy Európa nyugati felével együtt mindig unalmasnak és kiszámíthatónak tartottam a tőlünk nyugatra fekvő világot. Már az egyetem elvégzése során is keletre, esetleg délre kacsingattam, kerestem az ismeretlent, bármit, amit fel lehet fedezni.

Ahogy az lenni szokott az én életemben is történnie kellett valaminek, ami elindított egy olyan úton, amely végén szakítottam a komfortzónámmal, esetemben egy ügyvédi irodával és összepakoltam egy hétre elég ruhát a legnagyobb hátitáskámba. Legjobb barátommal terveztük meglátogatni a húgát Kínában, a transzibéria-expresszel, Moszkvától-Pekingig. Ez eleinte csak egy búfelejtő kalandozásnak indult, míg el nem meséltem az ötletet a Nagybátyámnak.

„Ez nem egy rossz ötlet, de miért nem veszed fel és csinálsz belőle egy sorozatot?”

Nos, ebből a mondatból lett később a Hungarikumokkal a világ körül című dokumentumfilm sorozat, ami a nagyvilágban igyekszik megtalálni a magyar vonatkozású értékeinket. Legyen az Petőfi szobor Sanghajban, Körösi Csoma Sándor buddhista sztúpája Dél-Vietnámban, Teleki Sámuel táblája 5300 méteren a Kilimandzsárón, vagy Stein Aurél sírja Kabulban.

Boldog vagyok, hogy mára az lett a munkám, hogy utazhatok, méghozzá olyan helyekre ahová annak idején a földrajzórákon álmodozva elképzelni se mertem. Idén Teherántól, Újdelhiig forgattuk le a sorozatunk 3. évadát és ha minden jól megy, nálatok fogjuk először bemutatni új évadunk előzetesét.

Hungarikumokkal a világ körül

A Hungarikumokkal a világ körül egy lelkes fiatalokból álló csapat. Küldetésünk a világ országain átívelő magyar vonatkozások és hagyatékok feltérképezése, valamint bemutatása egy televíziós sorozat keretei között. Immár harmadik éve két hónapra nyakunkba vettük a világot, hogy fényt derítsünk a kevésbé ismert, vagy akár már elfeledett magyar örökségekre. Jó érzés úgy a világot járni, hogy tudjuk, nemzetünk nagyjai is erre barangoltak.

Szeretnénk, ha hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy ne szűnjön meg a magyar világlátás Bécsnél és az „Óperencia” kereteit kitágíthassuk, amennyire csak lehet.

Korábbi előadások:
0