dr. Hajdu Zsanett

Magamról

Dr. Hajdu Zsanett vagyok, gyógynövénykutató és neurobiológus. 21 éves egyetemistaként önálló kutatóutat szerveztünk két társammal Bolíviába, ahol két évig éltem andoki és amazóniai indiánok között. Egy amazóniai faluban végeztem gyógynövénykutatást, amiből a biológus diplomamunkám is elkészítettem, azt követően növényi hatóanyag kutatásból doktoráltam Szegeden. Később egy Costa Rica-i őserdei kutató-oktatóközpontban tanítottam egyetemistákat, majd megjelent ismeretterjesztő regényem, A trópusok ajándékai –Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között címmel. A könyv a megjelenése óta sikernek örvend, s olvasói kérésre készítettem el a “Hogyan valósítsunk meg kutatóutat a Föld túloldalán?” című online kurzust azok számára, akik a világjárást szakmai eredményekkel is szeretnék kiegészíteni.

Néhány éve szabadúszó ismeretterjesztő előadóként, gyógynövény-túravezetőként járom Magyarországot. Előadásokat tartok a kalandjaimról és felfedezéseimről, a gyógynövények használatának szemléletmódjairól, az agykutatás izgalmas eredményeiről, természetvédelemről, klímaváltozásról minden korosztálynak – olykor még ovisoknak is –, és minden helyszínen, a kluboktól az iskolákon át a tudományos fórumokig.

Imádom Latin-Amerikát, több országát is bejártam, szinte mindig a szakmámhoz kapcsolódva. Itthon pedig a legkisebb pár száz fős falvakban is tartottam már előadást, így fedezve fel az ország legapróbb szegleteit is. Bárhol is járok, leginkább a hús-vér helyi életben és a természetben szeretek hosszan és mélyen megmerítkezni, a turistalátványosságokat, rövid utazásokat nem keresem.

Eredményesen sikerült a munkát és az utazást összehangolnom: 2015-ben Nemzeti Kiválóság Díjat kaptam tudományos és ismeretterjesztő tevékenységem elismeréseként, 2018-ban az Amerikai Egyesült Államok egy nemzetközi programjának magyarországi jelöltje lettem, majd a hazai latin-amerikai nagykövetségek „Híd Latin-Amerika és Magyarország között” című pályázatán a munkásságomról szóló esszé különdíjas lett.

A csodás szakmai eredményeken túl kutatói mivoltom valójában egy pillanatra sem szunnyad. Mára már szinte mindegy, hogy mozgásban vagyok, vagy épp egyedül ülök egy szobában Budapesten, mindig mindenhol azt keresem, hogy mi az, amit még a világomból felfedezhetek.

Facebook
Honlap
Instagram
Friss videó egy hazai gyógynövénytúráról

Korábbi előadások:
0