France Mutombo

Magamról

France Mutombo vagyok, Kongóban születtem, 22 éve élek Magyarországon. 17 éve sikeresen vezetem az Afrikáért Alapítvány Nemzetközi fejlesztési és Humanitárius szervezetet. 1999 óta önállóan szervezek misszió utakat Afrikába, Kongóba, Tanzániába, Kenyába és Etiópiába. 2006-ban egy misszióút során született meg fejemben és szívemben a humanitárius turizmus gondolata.

Az utazáshoz való kötődésem
Gyerekkorom óta úgy érzem, hogy állandóan utazom. Kongóban egyik városból a másikba menni olyan, mintha egyik országból a másikba utaznánk. Mióta eljöttem Európába, gyakran járok vissza, a munkámból kifolyólag gyakran utazom. Afrikai útjaimhoz csatlakoztak barátok, akik a kontinens turisztikai oldalára hívták fel a figyelmemet. Megszerettem ezt a részét is, de számomra Afrika elsősorban az emberekről szól és színes kultúrájukról. Azért kezdtem utazni és utaztatni, hogy megmutassam Afrika emberi és kulturális oldalát, melyet kevesen ismernek, mégpedig autentikus módon. Innen született a humanitárius turizmus ötlete. Ha Európában, Amerikában utazom, akkor is a humanitárius oldalt keresem, azaz az emberközpontú oldalt.

Utazási filozófiám
Kezdetben az utazás az emberekről és az emberekért szólt elsősorban és csak másodsorban az élvezetért, a hobbiért vagy a szenvedélyek kielégítéséért. Ezeket jutalomként kapjuk maradéktalanul, ha az előbbit előnyben részesítjük. Egy emberközpontúság nélküli utazás, olyan mint a só nélküli finom étel. Egy utazás teljessé válik, az élmények nem csak maradandó emlékek, hanem fenntartható élő élményekké válnak, ha azok párosulnak emberi kapcsolatokkal, arcokkal, személyes történetekkel. Ha az utazás során értéket adunk, akkor értéket is kapunk vissza, ami soha nem vész el. Az élményektől nyüzsög a világunk, de az érték ritkább kincs. A humanitárius turizmus az ahol az élmény találkozik az értékkel.

Afrikáért Alapítvány
Az Afrikáért Alapítvány civil kezdeményezésre létrejött, közhasznú fejlesztési-segélyezési szervezet. Bejegyzésére először Magyarországon (2002), majd a Kongói Demokratikus Köztársaságban (2004) került sor. Az alapítvány vezetője, France Mutombo Tshimuanga kongói származású állampolgár, Magyarországon végezte teológiai főiskolai tanulmányait. 1999-ben egy, a Steps To Life, amerikai non-profit önfenntartó szervezet által indított humanitárius misszióban való részvételt követően az út során szerzett tapasztalatok, a leírhatatlan nyomor és az élet minden területén jelentkező szükség, a két kontinens közötti szociális különbségek indították arra, hogy szervezett kereteken belül segítsen szülőföldjén, Afrikán.
Az Afrikáért Alapítvány célja Afrikában oktatási, szociális és egészségügyi téren, Magyarországon tolerancia- és ismeretterjesztő előadások, kulturális programok formájában fejlesztési, segélyezési, társadalomformáló tevékenység végzése. Az Afrikáért Alapítvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban oktatási, szociális és egészségügyi téren végez tevékenységet: a fővárosban, Kinshasában az  Othniel Általános és Középiskolát  és a La Providence Árvaházat tartja fenn és számos fővárosi és vidéki egészségügyi központot támogat és lát el gyógyszerekkel, műszerekkel, vidéken fejlesztési programokat bonyolít le. Magyarországon globális nevelés tolerancia-és ismeretterjesztő előadások, kulturális programok formájában mutatja be az afrikai kultúrát.
Tevékenységünket az utóbbi években a következő területek felé bővítettük:  Humanitárius Turizmus programok szervezése, munkánk kiterjesztése Tanzániára, Etiópiára és más szubszaharai országokra.

Teremtsünk biztos lakhatást – videó
Youtube

Korábbi előadások:
0