Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto)

Magamról

Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto) vagyok, biológia–technika szakos tanár, környezetvédelmi ökológus, magyar–angol idegenvezető, környezettudományokból szereztem PhD tudományos fokozatot. Általános iskolában, egyetemen, szakmai képzésen tanítok, szaklektori munkát végzek, előadásokat tartok, alkalmanként idegenvezetek, túrákat vezetek kül- és belföldön. Szabadidőmben a természetet járom, utazok, fotózok. A természetjárás technikáját és a túravezetés módszertanát régóta fejlesztem, publikálom, oktatom. Elsődleges szakágam a vasúttal kombinált teljes terhelésű hosszútávú túrakerékpározás.

A hazai és távoli tájak, az azokhoz messzemenően alkalmazkodott élővilág és őslakosság felfedezésénél és megismerésénél semmi sem érdekesebb és izgalmasabb számomra. Utazni, túrázni szerény eszközökkel: közösségi közlekedéssel és izomerővel, intenzív mozgással, luxus nélkül, fenntarthatóan – főképp, mert a turizmus tömegessé, iparággá vált. Hazánk a viszonyítási alap, mely nélkül felesleges máshova menni.

A kerékpár minden idők legolcsóbb és leghatékonyabb járműve, sportos és fenntartható. Az egyes területek bejárása igen hatékony (saját vagy bérelt) kerékpáros túrákkal. A településbarát, tájba illő, csendes és tiszta járgányról végigfotózott külhoni országrészekről látványelőadásokat tartok, a képeket és a tapasztalatokat felhasználom az oktatómunkáimhoz is. Ha nincs lehetőségem kerékpárral túrázni, akkor gyalogolok, futok, úszok. A PhD kutatómunkámat a természetjárásra építettem (12 év, 12 hazai hegység, ebből 10 kerékpárral). Európa 22 országában jártam, az utazás számomra az élet legizgalmasabb lehetősége, ajándéka, kalandja és egy életen át kamatozó tanulmánya. Minden túrám és utam valamilyen további célt szolgál, felesleges luxusnak tartom messzire menni a puszta egyéni élményért. A túrák és utazások révén a saját szememmel láthatom világunk szépségeit és gondjait. Tanulok a jó és rossz példákból, átérzem a népek közötti békés együttműködés fontosságát. Bár valójában vendég vagyok, néhány ott töltött nap után otthon érzem magam.

A tanév folyamán a természetvédelem MSc tantárgy oktatásának részeként a világ minden tájáról érkezett külföldi egyetemisták számára vagyok gyalogos terepgyakorlat- és túravezető. A túravezetés tárgyait oktatom különböző szervezésben. Alkalmanként általános iskolás gyerekeknek és más csoportoknak vezetek túrákat. Nyaranta a Costa Brava hegyein és vad tengerpartján vagyok túravezető magyar utazók–turisták számára Katalóniában, Spanyolországban.

Facebook

Legfontosabb turisztikai munkáim:
A Magyar Földrajzi Társaság rendezvényei
A túravezetés mestersége. Módszertani útmutató túravezetők, túrákat vezető biológia- és földrajztanárok, környezeti nevelők számára. – Holocén Természetvédelmi Egyesület (pdf)
Gyalogtúrák Costa Brava hegyeiben és vad partján
Szelíd, öko- és természetjáró turizmus, az idegenvezetés és a túravezetés összekapcsolódása. – A Puszta 2003. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület évkönyve.
Túravezetői ismeretek. – Magyar Természetbarát Szövetség (könyv)

 

Korábbi előadások:
0