2+

Dr. Fülep Teofil (VeloTeo)

Magamról

Dr. Fülep Teofil (VeloTeo) vagyok, biológia–technika szakos tanár, környezetvédelmi ökológus, magyar–angol idegenvezető, környezettudományokból szereztem PhD tudományos fokozatot. Jelenleg általános iskolában és egyetemen tanítok, rendszeresen végzek szaklektori munkát, előadásokat tartok, alkalmanként idegenvezetek, túrákat viszek kül- és belföldön. Szabadidőmben a természetet járom, utazok, fotózok. A természetjárás technikáját és a túravezetés módszertanát régóta fejlesztem, publikálom, oktatom. Elsődleges szakágam a vasúttal kombinált teljes terhelésű hosszútávú túrakerékpározás.

A hazai és távoli tájak, az azokhoz messzemenően alkalmazkodott élővilág és őslakosság felfedezésénél és megismerésénél semmi sem érdekesebb és izgalmasabb számomra. Utazni, túrázni szerény eszközökkel, intenzív mozgással, fenntarthatóan, főképp, mert a turizmus tömegessé, iparággá vált. Hazánk a viszonyítási alap, mely nélkül felesleges máshova menni.

A kerékpár minden idők legolcsóbb és leghatékonyabb járműve, sportos és fenntartható. Az egyes területek bejárása igen hatékony (saját vagy bérelt) kerékpáros túrákkal. A tájba illő, csendes és tiszta járgányról végigfotózott külhoni országrészekről látványelőadásokat tartok, a tapasztalatokat felhasználom az oktatómunkáimhoz is. Ha nincs lehetőségem kerékpárral túrázni, akkor gyalogolok, futok, úszok. A PhD kutatómunkámat a természetjárásra építettem (12 év, 12 hazai hegység, ebből 10 kerékpárral). Európa 22 országában jártam, az utazás számomra az élet legizgalmasabb lehetősége, ajándéka, kalandja és egy életen át kamatozó tanulmánya. Minden túrám és utam valamilyen további célt szolgál, felesleges luxusnak tartom messzire menni a puszta egyéni élményért. A túrák és utazások révén a saját szememmel láthatom világunk szépségeit és gondjait. Tanulok a jó és rossz példákból, átérzem a népek közötti békés együttműködés fontosságát. Bár valójában vendég vagyok, néhány ott töltött nap után otthon érzem magam.

A tanév folyamán a természetvédelem tantárgyhoz kötődően külföldi egyetemisták számára vagyok gyalogos terepgyakorlat- és túravezető. Felkérésre a gyalogos túravezetés egyes tárgyait oktatom különböző szervezésben. Alkalmanként általános iskolás gyerekeknek és más csoportoknak vezetek túrákat. Nyaranta a Costa Brava hegyein és vad tengerpartján vagyok túravezető magyar turisták számára Katalóniában, Spanyolországban.

Facebook

Korábbi előadások: