Galgóczi István

Selyemút

Nyíregyházán születtem, abban a városban ahol Krúdy Gyula, így a születésem is már determinálta, hogy orientálódni fogok. Így is lett.

2000-ben diplomáztam az Eötvös Loánd Tudományegyetem Arabisztika és Politika elmélet szakain.

Három évet éltem az iszlám világában és eddig 13 olyan országban jártam ahol muszlimok élnek: Egyiptom, Tunézia, Szíria, Szaúd-Arábia, Szudán (egyszer a nagy Szudán, majd a jelenlegi Szudán), Bosznia-Hercegovina, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. De jártam Kínában is, hiszen onnan indul(t) a selyemút. Voltam mecsetben Pekingben, és az ujgurok földjén is.

Az utazásaim során nem csak az arab (iszlám) emlékeket keresem fel, hanem a más vallások, vagy fontosabb történelmi nevezetességeket is.

Munkám során arab nyelvet tanítok, vagy éppen magyart araboknak. Újságoknak írok, előadásokat tartok. A selyemútról írtam egy könyvet, ami magánkiadásban jelent meg.

Számomra az utazás nagyon sokat jelent elsősorban önmagam megismerésében segít. Egyedül, az adott hely utazási lehetőségeit igénybe véve szeretek utazni. Ilyenkor nem a kényelem a fontos, hanem az, hogy láthassam azt, amiért oda mentem. Az utazásaimat mindig megtervezem, előre felkészülök rá. Az arab nyelv, és az iszlám kultúra ismerete sokban segít az iszlám világában, az arab mellett még franciául és angolul is beszélek.

Bár a szakmai életem a távolságról szól, Magyarországon is szívesen túrázok, és örömmel keresek fel távolabbi, még sosem látott helyeket, városokat.

Az előadásom a selyemútról szól. 2014-ben megadódott a lehetőség, hogy régi álmomat megvalósítva végig menjek a selyemúton. Évtizedek óta készültem rá, a végleges szervezés 2014 januárjában kezdődött el. Május 16.-án indultam, a következő napon érkeztem meg Pekingbe, és pont a születésem napján, július 28.-án Isztambulba. Az útvonalam: Kína- Kirgizisztán-Tádzsikisztán-Kirgizisztán-Kazahsztán- Üzbegisztán- Türkmenisztán-Irán és Törökország.

Pekingbe (természetesen) repülővel érkeztem, utána helyi busszal, vonattal, és cél taxival (marsrútka) közlekedtem. Igaz, Kínában Kasgarban repülőre kellett szálljak- Kasgar-Ürümcsi-Os – mert a kínai-kirgiz határ le volt zárva.

Az utazásomról tartottam egy 15 előadásból álló sorozatott. Ezekre felkészültem, és az olvasmányaim, valamint a kérdések alapján megírtam a könyvem.  

Örömmel várlak az előadásomon, ha érdekel Közép-Ázsia történelme, vallása, és a népeinek mindennapja.

0