Jakab Krisztina

Magamról

Jakab Krisztina vagyok, valószínűleg jó nagy adag DRD4-7r génnel „megfűszerezve” … Hallottatok már róla?! Állítólag ennek a génnek van köze a bennünk munkáló nyughatatlansághoz, kíváncsisághoz és kalandvágyhoz. Vagy ez, vagy más az oka, vagy csak szimplán új országok, kultúrák, nyelvek, emberek, tájak megismerése iránti kalandvágy hajt már egy jó ideje.

Rábaközből, egy Rába menti kis faluból származom, Szanyból. Végzettségem szerint Angol nyelv és Irodalom szakos tanár vagyok, valamint Angol-Német-Spanyol-Magyar nyelvű Idegenvezető.

Éltem, dolgoztam, tanultam több évet Angliában, dolgoztam óceánjáró luxushajón, melyen a Karib-tengeren indultam útnak. A gigantikus “úszó városon”, mikor épp nem dolgoztam vagy nem voltam túl fáradt, partra szálltam és igyekeztem megismerni a helyeket, amerre épp hajóztunk. Így ismertem meg és lett nagy, első látásra-érzésre Szerelmem a lélegzetelállító, hatalmas természeti erejű Alaszka és a sokszínű, ízes Mexikó. A hajón legjobb barátaim is mexikóiak voltak és bele is szerelmesedtem a spanyol nyelvbe, ezért a hajós élet után Spanyolország felé vettem az irányt. Először a szigeteken, Mallorcán és a Kanári szigeteken dolgoztam animátorként, majd Andalúziában, egy Ezeregy Éjszaka meséit idéző kisvárosban, Córdobában landoltam varázsszőnyegemmel. Több évet éltem ott, s ez alatt sikerült bejárnom, megismernem Andalúzia városait, bohém tengerpartjait, magamba szívni a flamenco hangzású, narancsfavirág illatú napsütéses andalúz életérzést. Itt dolgoztam angol nyelvtanárként és az állatok iránti szeretetemből kifolyólag voltam önkéntes kutyamenhelyen.

Az önkéntes vonalat vittem tovább, mikor egy saját szervezésű hátizsákos túra keretei közt angol nyelvtanárként önkéntes munkát végeztem Vietnámban és Thaiföldön. Utamat folytattam Malájzián keresztül Szingapúrba, melyet Ausztrália és Új-Zéland követett. Nem volt egyszerű, pláne egyedül nőként utazni a nagyvilágban, de hatalmas élmény volt és rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb. Ezekről a tapasztalatokról mesélek az idei, 11.  Járatlan Utakon fesztiválon Komfortzónán innét és túl- Hátizsákkal Vietnámtól Új-Zélandig 6 országon át című előadásomon.

Korábbi előadások: