Molnár "Storman" Ákos

Magamról

Mióta az eszemet tudom, mindig is magával ragadott a háborgó égbolt, és ez a szenvedély a mai napig fűt… szemtanúja lenni egy látványos viharnak, átélni és megörökíteni a ritka pillanatokat… kifürkészni titkaikat, megismerni, hogy mi működteti őket, és a lehető legjobban előrejelezni az extrém időjárási jelenségeket, legyen az heves jégeső, brutális tornádó vagy éppen egy elsöprő erejű villámárvíz.

E szenvedélytől hajtva hoztam létre egy cimborámmal a szupercella.hu-t 2005-ben, mely honlap azóta is a heves időjárási események, szupercellák, tornádók hazai vonatkozásait hivatott bemutatni, speciális előrejelzésekkel, ismeretterjesztő anyagokkal, esettanulmányokkal, képzésekkel. A média reflektorfényébe 2008-tól kerültünk be igazán, amikor a hazai meteorológia történetében először nekünk sikerült egy tornádót szervezett viharvadászat keretében elkapni. 2010-re aztán már kinőttük magunkat a Viharvadászok Egyesületévé, melynek jelenleg alelnöke vagyok. Közösségünk ma már jelentős szerepet tölt be a magyar amatőr és hivatásos meteorológia életében, együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal.

2011 óta pedig járom az amerikai prérit, a tornádók paradicsomát, ahol rendszeresen vadászok ezekre a szépséges szörnyetegekre – eddig az USA 17 államában jártam. A tornádó az egyik legkülönlegesebb és legpusztítóbb légköri képződménynek számít, és vadászatukban egyaránt vezérel az izgalmas kaland, a tudományos érdeklődés és a művészi megörökítés. Amikor pedig épp nem az Egyesült Államokban vagyok, akkor természetesen itthon is aktívan vadászok, vagy akár szomszédos országainkban a Kárpát-medencében, illetve Észak-Olaszországban, mely utóbbi térség európai viszonylatban a tornádók, víztölcsérek, szupercellák melegágyának számít.

Az ország legismertebb viharvadászaként és egyetlen tornádóvadászaként a hazai média gyakori szereplője vagyok, és emellett immár évtizedes távlatban tartok előadásokat a témáról. Jelenleg Szupercella Roadshow címen fut előadói körutam, melynek keretében oktatási intézményekben, kulturális rendezvényeken, vagy éppen egyesületek, alapítványok, cégek számára mutatom be az extrém viharokat, szélsőséges időjárást, veszélyes légköri jelenségeket. Ezt az egyszerre lenyűgöző és félelmetes világot saját felvételekkel, érdekes sztorikkal és izgalmas élménybeszámolókkal tálalom. Nagyon szeretek előadást tartani, mindig remek érzés akár a csillogó szemű, lelkesen jelentkező fiatalokat látni, akár az esemény végén a kérdések bombazáporában állni.

Személyes felületek:
Facebook
Instagram

Viharvadászok Egyesülete felületei:
Facebook
Instagram
Weboldal

Korábbi előadások:
0