Nagy Gábor

Magamról

Első JUF előadóként örülök, hogy ezen a pódiumon is felléphetek, mert eddig csak a pálya széléről nézőként tekintettem erre az eseményre. Örömmel tapasztalom, hogy egyre több előadáson mesélhetek idegenvezetett útjaimról, így a folyamatosan halmozódó élményeimet magam is újra átélhetem érdeklődő közönségemmel együtt. Vendégeim gyakran megkérdezik, hogy mi a kedvenc helyem, amire azért nehéz válaszolni, mert mindig abban a környezetben érzem magam jól, ahol éppen vagyok, ha pedig nem azt mondanám kedvenc helyemnek a vendég szemébe, ahol éppen vagyunk, akkor ismerve az utazók lélektanát, elveszíteném hitelességemet, mert sokan azt hiszik, hogy az idegenvezető csak a kedvenc helyén tudja nyújtani a maximumot. Így amikor a felkérés megtalált erre az előadásra, magam sem tudtam választani a tarsolyomban lévő rengeteg témám közül, inkább leadtam egy listát, amelyből kiválasztásra került a karibi hajóút.

Karib-tenger természetesen egy csapásra rabul ejtett akkor is, ha a közvetlen munkakörnyezet egy tengerjáró hajó, ami minden tekintetben egyfajta steril körülményt is biztosít az utazónak a Karib-tenger dzsungelében. 22 évvel ezelőtt, amikor pályámat kezdtem, magam sem hittem volna, hogy idegenvezetőként a legnagyobb vadont a magyarországi biciklitúrákon fogom átélni, míg Jamaicára pedig a létező legkényelmesebb módon jutok majd el. Talán ez a szakma egyik legnagyobb szépsége, a minden körülményhez való alkalmazkodás, legyen az egy átázott agyagos talajon való kerékpártúra vezetése a Hortobágyon, vagy egy tengerjáró kényelmes fedélzetén való idegenvezetés a Föld túloldalán. És valóban lélekemelő a telet megszakítani legalább egy egzotikus úttal, ami olyanná teszi a hideg évszakot, mint ha egy hosszú helyett 2 rövidebb telünk lenne. Ebből persze azt gondolod, hogy nem szeretem a telet. dehogynem, sőt rajongója vagyok. Az alábbi karibi hajóút előtt, és után közvetlenül hótalpas túrákat vezettem. Kicsit olyan ez a felállás, mint a termálfürdőben a hideg, és a forró medencék közötti séták. Bármilyen megkeresés megtalálhatja az idegenvezetőt egyik napról a másikra.

A szellemi, és a testi fittség megőrzése alap ehhez a hivatáshoz, másfelől pedig úgy érdemes hozzáállni bármilyen görcs, vagy lámpaláz nélkül, mintha az ember egy klasszikus munkahelyre járna be dolgozni, amit minden nap átépítenek. Az előadásomon ugyanúgy bepillantást nyerhetsz a Karib-tenger értéktárába, mint egy nagy tengerjáró mindennapjaiba.

Korábbi előadások:
0