Neszmélyi Emil (@emilclimbs)

Aktuális előadás:

A szemetes Everest, avagy a hulladékhelyzet a nagy hegyen 2022-ben

Magamról

Bár hegyeket is mászom, önmagamat inkább tartom világjárónak, teljesítménysportolónak és kietlen vidékek felfedezőjének. Az elmúlt évek alatt végigmásztam minden földrész legmagasabb hegycsúcsát, amikor teljesítettem a 7 Hegycsúcs Kihívás mindkét változatát, ahogy azt Reinhold Messner és a Richard Bass megálmodta. E közben két alkalommal jártam az Everest csúcsán, amit két irányból sikerült teljesítenem, Tibet felől és Nepál felől is, eljutottam Alaszka lavinaveszélyes hegyei közé, az Antarktisz jéghideg gleccservilágába és menekültem ausztrál bozóttüzek elől is.

A 7 Hegycsúcs Kihívás már elnevezésében is érdekes, hiszen mi földrajzból még úgy tanultuk, hogy hat földrész létezik, itt mégis hét földrész csúcshegyei jelentik a célt, és ha még hozzáteszem, hogy ez valójában 8 hegycsúcsot jelent, már sejthető, hogy bőven volt okom utazni a világ földrészei között, és persze nem maradtak el a kalandok sem.
A 7 Hegycsúcs Kihívásról – más néven 7 Summits Series – itt tudhattok meg többet.

Igyekszem úgy élni a mindennapi munkám mellett, hogy a végelszámolásnál ne legyen majd hiányérzetem azért, mert nem éltem meg valami olyan kalandot, ami foglalkoztatott vagy nem tettem meg mindent egy olyan célért, amit kitűztem magam elé. Az expedíciókra úgy készülök és edzem, hogy közben a hétköznapokban dolgozom, mint bárki más, munka mellett szakítok időt erre. Ebből is látható, hogy nem vagyok hivatásos hegymászó, sem hivatásos felfedező, hanem csak egy asztmás ügyvéd, aki hétköznapi életet él addig, amíg a következő kalandja el nem kezdődik. 2016-óta tartok előadásokat itthon és a külföldön is a világjárásom különböző epizódjairól, tanulságairól, és közben azt tapasztaltam, hogy sokan azért érzik úgy a hallgatóságomból, mintha együtt mászunk hegyet, mintha közben ott lennének mellettem, mert a mindennapjaim itthon ugyanúgy telnek, mint bárki másé.

A világjárásom természetesen nem csak a hegyekről szól. Sosem hagytam ki a lehetőséget, hogy minél többet megtudjak a helyi kultúráról, az emberek szokásairól és óhatatlanul megtapasztaltam a földrészenként merőben eltérő gasztronómiát is.

Korábbi előadások: