Novotta Ferenc

Magamról

Sziasztok, Ferenc vagyok, idült caminoholista és „zarándokúttörő”.
Korábbi életemben a FUNZINE Média alapítójaként és kreatív igazgatójaként csapott le rám az életközepi válság, amire a gyógyírt az első 2010-es Camino-m jelentette. Akkor fertőződtem meg a Camino zarándokutak szellemiségével és tett olyannyira addikttá, hogy azóta közel 6.000 kilométert „sétáltam” különböző Camino útvonalakon (minden évszakban, így télen is), valamint egy idő után arra is ráébresztett, hogy nekem egy „kicsit” több dolgom van ezzel az egésszel, mintsem csak egyszerű „Felhasználóként” évről évre élvezni az előnyeit.

Ennek hatására 2015 őszén – minden hidat felégetve magam mögött – elindultam egy lakókocsival Spanyolország irányába, hogy megtaláljam a választ arra a kérdésemre, „Mi is az én Életfeladatom a Camino utakkal kapcsolatban?!”. Ez a Válasz végül Portugáliában érkezett meg, ahová amúgy egyáltalán nem terveztem menni. De mint mondják, „Isten útjai kifürkészhetetlenek”. Ott ébredtem rá, hogy jelenleg nem létezik egységes és átfogó adatbázisa az ÖSSZES európai zarándokútnak. Miért fontos ez? Mert összességében 100.000 kilométernyi kijelölt Útról beszélünk! Odakint 2 éven át gyakorlatilag minden szabadidőmet ennek az adatbázisnak az „összegereblyézésével” töltöttem.

2017 májusában azért tértem vissza Magyarországra, mert teljesen egyértelművé vált számomra, hogy ezt az adatbázist ÉS komplex zarándoknavigációt magyarokkal kell megteremtenem. 2018 nyarán meg is találtam mindehhez a legtökéletesebb partnert, azt a térinformatikai mérnökcsapatot, akiknek a Nav’n’Go – jelenleg iGo néven futó – autósnavigációt köszönheti a világ.

2018 januárjában a zarándokút-adatbázis építése közben „szúrt szemet” egy ponton, hogy míg a szlovén Szent Jakab zarándokút „fanatikusai” egészen a magyar határig kijelölték a saját „Caminojukat”, a Jakobova Pot-ot, addig ez a végpont egyelőre csak úgy „lóg a levegőben”, ugyanis semmilyen összeköttetésben nincs Budapesttel. Ekkor kaptam az „elhívást”, az inspirációt (gyakorlatilag, mintha egy komplett csomagot „töltöttek volna le” „odafentről” nekem) a Via Pannonia megteremtésére. Nehéz mindezt jól értelmezhetően átadni (remélem, az előadásomon sikerül majd azért), de egyszerűen KÉSZEN kaptam az egészet. Semmifajta tudatos tervezés, „okoskodás” nem volt benne: kristálytisztán jött a név, az útvonal és az, hogy meg kell alapítanom azt az egyesületet, aki ezt az „új” zarándokutat gondozni fogja.

Facebook
Rádióinterjú

Egyéb háttér videók:
https://www.youtube.com/watch?v=pYWC8ENHJiM
https://www.youtube.com/watch?v=t8vbwshAD40
https://www.youtube.com/watch?v=SeTz3TfRm50

Korábbi előadások:
0