Siposhegyi Zoltán

Aktuális előadás:

S.O.S. Világ, avagy Sokkal Okosabban Segíts

Magamról

Siposhegyi Zoltán vagyok, híradós, külpolitikai újságíró és szakértő. Az ELTE-n végeztem politológiát, de jártam egyetemre Spanyolországban és Indonéziában is. Karrieremet az M1-nél kezdtem, de most már két éve Európa legnagyobb hírcsatornájának, az Euronews-nak a csapatát erősítem. Az elmúlt években tudósítottam európai terrortámadásokról és jártam kormánydelegációval Szudánban.

Utazni 15 évesen kezdtem és már az első londoni látogatásomon bekasztliztak fél napra a brit parlamentnél. 18 éves voltam, amikor először vettem hátizsákot és stoppal vágtam neki Európának, az elmúlt 10 évben pedig már a kontinens sem szabott határt.

Az egyetlen extrémsportom a harmadik világ megismerése lett. Mániákusan próbálom kerülni a turisták által kedvelt helyeket és akkor érzem igazán élőnek magam, ha egy gettóban sétálgathatok Mumbai külvárosában. Sokáig azt gondoltam, hogy ez katasztrófaturizmus, pedig valójában egyszerű életigenlés. Ezek az utak segítettek megérteni, hogy mennyire szerencsés vagyok. Teljesen más tudni, hogy a világon félmilliárd ember szenved vízhiánytól és más megnyitni a csapot, amiből nem jön semmi.

Így jött Afrika és így ismertük meg egymást a feleségemmel is. Gyakran kapjuk meg azt a kritikát, hogy miért nem inkább a magyarokon segítünk. Annak ellenére, hogy rendszeresen szervezünk jótékonysági karácsonyt, támogatunk egy cigány családot, adományozunk ruhákat és fogadunk be kóborkutyákat a lakásunkba. Mindkettőnknek fontos a hazánk, de mégis Afrikáért aggódunk igazán. És miért? Magyarországon rengetegen élnek mélyszegénységben, de az alapvető szociális védőhálónak, segélyeknek és ösztöndíjaknak hála az életük nincsen veszélyben. A kötelező védőoltásokról és a tiszta ivóvízről nem is beszélve. Egy nagyon szegény magyar, aki úgy dönt, hogy nem hajlandó elmenni a közmunkára, némileg jobban él, mint egy eritreai, aki az út mentén javít gumikat. Ez pedig igazságtalan.

Mégis arra törekszem, hogy mindenkinek megmutassam, hogy mennyire értékes, izgalmas és biztonságos Afrika. Bebizonyítsam, hogy a mosolyból kikandikáló fehér fogak csillogásánál nincsen szebb. Beszéljünk Afrikáról… ne a fekete kontinensről… hanem a színesről.

Korábbi előadások:
0