Szidor N. Gábor

Magamról

Szidor N. Gábor vagyok, Gaba VR néven indítottam el Magyarország első 360 fokos fotó- és videó blogját az instagramon és a youtube-csatornámon.

Az elmúlt években számos útifilmet készítettem Európa és Ázsia több pontján, az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig, különböző országokat, városokat, tájakat, vagy épp különböző érdekességeket bemutatva itthonról, a Kárpát-medencéből.

A „hagyományos” fényképészet és filmezés mellett körülbelül 4-5 éve foglalkozom a 360 fokos és VR-technológiákkal. Az eszközök fejlődésével egyre inkább azt tapasztalom, hogy az utóbbi kifejezetten izgalmas lehetőségeket rejt az utazóvideók világában, oly módon bevonva a nézőket, mint soha korábban.

360-as vagy 3D-kamerákat használva saját magamnak kellett megtanulnom és kikísérleteznem, hogy mi az, ami 360 fokban működik, mi az, ami nem, és hogy miként lehet ebben a műfajban történetet mesélni. Azt szeretném, hogy a technika mindvégig a tartalom szolgálatában álljon, és ne a forma vigyen mindent.

Kedvelt hasonlatom, hogy annak idején, a mozgókép hajnalán az emberek azért mentek moziba, hogy megnézzék, ahogy a vonat beérkezik az állomásra, vagy ahogy a gyári munkások hazaindulnak a nap végén. Ezek ma már csak vágóképek lennének egy filmben, miután kialakult a filmes történetmesélés. Már nem az jelenti az attrakciót, hogy mozog a kép – hiszen az már természetes –, hanem a történeten van a hangsúly. Úgy gondolom, hogy a VR-videókkal is valami ilyesmi most a helyzet.

Az az én misszióm, hogy ne arról szóljon a dolog, hogy az emberek ámulva vagy zavartan forgassák a képernyőt, nézve, ahogy a film „mozog”, hanem hogy bizonyos esetekben többet adjon a nézőnek, mintha egy hagyományos filmet nézne. Ezzel a szemlélettel a 360 fokos fotózás és filmezés terén több olyan saját technikát dolgoztam ki és mutattam be, melyek számos nemzetközi szakmai portálon is megjelentek, és az utóbbi pár évben aktív tagjává váltam a nemzetközi 360 és VR-közösségeknek.

Fotókiállításom
Instagram
Youtube

Korábbi előadások:
0