Vadász Zsolt

Magamról

„Ajó! Menjünk!”
Szól az invitálás Szardínia szigetén… Hát, “Ajó” Nektek! Vadász Zsolt vagyok a Trabant-expedíciók vezetője. Magamról kevesebbet szólnék, a Trabantos világjárásokat mutatnám be inkább. Abból is leginkább a “Mit? Miért? Hogyan?”-t.

Megszülettem, felcseperedtem, miközben végletesen arról álmodoztam, hogy a nagyvilág vándora leszek. Aztán ezt az álmot egyszerűen nem felejtettem el. Világjáróvá lettem. Alig 24 esztendő telt el a külföldi utazásaim során, melyekből immáron sorrendben jó 150-et teljesítettem. Volt, amelyik két napig tartott, de volt olyan, ami két évig. Nem ez a lényeg… Hobo fordította hajdan Jim Morrison szavait: “Utazás az Élet, megérkezés a Halál”.

A Trabantos világjárások története csupáncsak 5 éves. A hajdanvolt Geonauta Baráti Társaság, akik természetvédelemmel és természetjárással foglalkoztunk úgy gondoltuk, meg kellene mutatni a Világnak egy egyszerű dolgot… nagyon egyszerűt. Mint egy Trabantot. Megmutatni azt, hogy nem kell a 2 tonnás terepjáró, nem kell 20 literes fogyasztás, a Glóbuszunk bármely pontja elérhető egy ilyen minimális nyersanyagból épített, kisfogyasztású járművel is. Sőt, ha már megyünk valahová, akkor legyen ez ne csak egy önös cél, hanem tegyünk is valamit. Valamit a helyszín jobbá tételéért, valamit az ott élők körülményeinek javításáért, valamit a természetért… S hiszitek vagy sem, működik.
Aztán ezt elkezdtük bizonyítani is.

Korábbi előadások:
0