0

Kerekasztal

Miért a Balkán?

Barangolás a Balkán különleges térségeiben

Miért a Balkán? Azért, mert közel is van és nagyon messze, valamint véleményünk szerint a világ egyik legizgalmasabb, legsokszínűbb, legváltozatosabb, legkülönlegesebb és az is biztos, hogy ősi törvényei miatt a világ legvendégszeretőbb régiója.
Történetek, hangulatok, különlegességek, furcsaságok és ízélmények a teljes Balkánról.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Kalcakosz Tamás (Balkaninfo.hu)

Félig macedón származásúként szívügyemnek tekintem a Balkánt, melyről az emberek véleménye igen vegyes. A térség pozitív oldalának bemutatása érdekében hoztam létre a Balkaninfo.hu-t. Bár még csak 22 éves vagyok, a Balkán összes országában jártam, a legtöbb helyen többször is. Utaztam egyedül, családdal, csoporttal, repülővel és autóval is.

Személyes történeteimmel és sok tapasztalatommal színessé és érdekessé tudom tenni a kerekasztalbeszélgetést. A Balkán-félsziget Európa olyan ékszerdoboza, ahol rengeteg kultúra, nép és nyelv találkozik egymással, ez pedig lemásolhatatlan kinccsé teszi a térséget. Ezt szeretném bemutatni!

Ezeréves történelmi emlékek, mágikus tradíció, sokszínű kultúra, csodás tájak, kedves emberek, finom ételek és italok – ez mind a Balkán! Fedezd fel te is, kalandozz Európa legkülönlegesebb régiójában!

Schmidt Péter és Bilász Marianna

 

Schmidt Péter vagyok geográfus-történész és a feleségem, Bilász Marianna, turizmus végzettséggel. Számomra létkérdés volt már az utazás, útvonaltervezés 6-7 éves koromtól.

A feleségemmel 13 éve ismerkedtünk meg egy oroszországi út alkalmával, ahol 10 napon belül börtönbe kerültünk (a problémamegoldó készség kovácsolt össze minket). Mostanra elmondhatjuk, hogy hosszabb-rövidebb időre az összes politikai nagyhatalom (Kína, Oroszország, USA és Izrael) területéről volt kiutasításunk (nem kell rosszra gondolni, nem gazdasági bűncselekmény végett, csak rosszkor voltunk rossz helyen).

A Balkán-félszigettel még kisgyermekként kezdtem megismerkedni.Délkelet-Európa legnagyobb félszigete, politikailag és gazdaságilag Európa legtagoltabb és legváltozatosabb területe. Legjobban Montenegrót, Boszniát-Hercegovinát, Bulgáriát és Szerbiát ismerem. Vannak régi történeteim, hogy hogyan lehetett belógni az egykori szerb szakadár területekre. 1992-ben nyugat-Szlavónia (Daruvári csehek kitelepítése), 1994-ben Krajnába, 1995-ben Kelet-Szlavóniába (Baranya-háromszög).
Érdekelnek trükkök, vásárlási, spórolási lehetőségek észak Boszniában? Régen virágzott az Arizona bazár (a brcskói/barkai kantonban). Azonban új lehetőségek is nyíltak és mivel EU-n kívüli terület, a 17%-os ÁFA is visszajár.
Különleges településnevekkel is büszkélkedhet a Balkán régió: India, Brazília, Malajzia…
Nem tudod hol van Arnótország vagy tudtad-e hogy magyar kalandor (Cseszneky Gyula) volt az egyik vezetője (nagyvajdája) a rövid életű pindoszi-észak-makedón szakadár (báb) államnak? Amelyet az oláhok/vlachok/aromunok nemzeti törekvései kapcsán hozták létre.
Tudod kik a cincárok? Na és a koszovói egyiptomiak?

Blog
Facebook – Pilgrim-ways
Facebook – Utazó család
Facebook – Utazás addiktív
Instagram

Kondor Túra