Felszín alatt a világ

Az óceánok és tengerek titkai

Előadó: Szombati Orsi (Traveladdict)

A tengerek világa csupa titok és kérdés. Míg a felszínen a legtöbb látnivaló statikus, azaz ugyanott van egy vízesés, templom vagy egy hegy, addig a felszín alatt minden mozgásban van. Épp ezért a vízben minden pillanat egyedi és megismételhetetlen. Már gyerekként is csüngtem David Attenborough természetfilmjein. Majd ahogy felnőttem, az első adandó alkalommal le is tettem a búvárvizsgámat. 200 merüléssel a hátam mögött olyan extrém élmények értek és olyan helyekre jutottam el, amelyekről korábban álmodni sem mertem.

Milyen érzés az északi-sarkkörön túl búvárkodni az 5 fokos vízben télen, és közben orkákkal találkozni, akik elől még a nagy fehér cápák is elmenekülnek? Hogyan néz ki a legendás óceánkutató, Jacques-Yves Cousteau kutatóbázisa Szudánban, aki komolyan gondolta, hogy lehetséges tartósan a víz alatt élni? Mire jó a szabadtüdős merülés, és miért vágtam bele abba, hogy egy levegővel minél mélyebbre merüljek? Mennyire barátságosak a fókák és a delfinek szabad környezetükben?

Ezek mind olyan kérdések, amelyekre válaszolni fogok nektek az előadás során, és elkalauzollak benneteket az óceánok és a felszín alatti világ rejtelmeiben.

0