Szijártó Zsófia

Magamról

Szijártó Zsófinak hívnak, de sokan csak Sofinak becéznek. A végzettségemet tekintve orosztanár vagyok, jelenleg külgazdasági referensként dolgozom, de emellett több területen is kipróbáltam már magam itthon és külföldön is: voltam bébiszitter, recepciós, tolmács, idegenvezető, sőt önkénteskedni is szoktam. A szívem legmélyén azonban egy utazó vagyok, a Travel, eat, experience with Sofi blog írója, aki eltökélte, hogy bejárja a Föld minden szegletét, felfedezi a világ gasztronómiai térképét s amíg él, tanul és tapasztal. Ebből a felfogásból ered a mottóm és a blogom címe is: Utazz, ízlelj, tapasztalj!

2006-ban fogalmazódott meg bennem először a gondolat, hogy előbb-utóbb világutazó leszek, és azóta igyekszem ennek függvényében alakítani az életem. Mivel édesanyám egyedül nevelt engem és az öcsémet, ezért különösebb anyagi támogatásra nem számíthattam e cél eléréséhez, amit nem is bánok, hiszen így kénytelen voltam magam rátalálni az egyéb lehetőségekre, például tanulmányi ösztöndíjakra és önkéntesprogramokra. Így töltöttem el diákként 2 és fél évet Oroszországban, önkéntesként 7 hónapot Olaszországban, 2 hónapot pedig Azerbajdzsánban. Ezek az időszakok meghatározók voltak az életemben, ahogy a többi, rövidebb utam is…

Habár 20 országgal a hátam mögött még csak az út elején tartok, de az eddigi utazásaim során is rengeteget tanultam különböző országokról, kultúrákról, az emberekről, magáról az ÉLETRŐL és természetesen a legtöbbet: magamról. Bárhol is járjak, szeretem minden egyes érzékemmel átélni az adott hely varázsát: igyekszem nem csak megtekinteni, de megérinteni, megízlelni, magamba szívni, meghallgatni, egyszóval befogadni. Próbálom minden helyben megtalálni a szépet és mindenhonnan valamilyen tanulságot magammal tovább vinni. Ma már tudom, hogy nem az anyagi javaktól és tárgyaktól szeretnék gazdag lenni, hanem élményektől és emlékektől, amelyeket csodálatos helyeken és fantasztikus, inspiráló emberekkel élek át. Meggyőződésem, hogy az utazás a legjobb tanító, az egyik leghitelesebb igazságmondó, a leghatékonyabb sztereotípiagyilkos, végső soron pedig a leghasznosabb befektetés.

Korábbi előadások:
0